Așa cum vă anunțasem într-un articol anterior, Nordic Film Festival a poposit din nou pe meleagurile bucureștene, pentru cea de-a doua ediție. Salut, pe această cale, astfel de inițiative de a scoate consumatorii români de filme din cinematografele de mall și de a-i aduce, măcar pentru câteva zile, cu privirea către alt gen de producții.
Devenind Astrid / Becoming Astrid, un film foarte bun, așa cum nu mai văzusem de mult timp
Becoming Astrid / Unga Astrid este o dramă biografică despre tinerețea lui Astrid Lindgren, o autoare faimoasă de cărți pentru copii. Privindu-l, am regăsit puncte comune cu Fiicele doctorului March: o epocă îndepărtată, fără telefoane sau internet, personajul principal este o femeie, scriitoare de profesie.
În Becoming Astrid, o femeie trebuie să se descurce într-o lume a bărbaților, dar mai presus de toate, filmul este ecranizarea luptei unei mame de a rămâne lângă copilul său…
Filmul a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin
M-a impresionat, înainte de toate, modul în care Alba August a intrat în pielea personajului Astrid Lindgren, reușind să sădească în mine încă de la început o simpatie aparte.
Filmul începe cu gândurile trimise de copii din lumea întreagă lui Astrid, o celebră și îndrăgită scriitoare de cărți pentru micuți. Ea este creatoarea lui Pippi Șosețica (în suedeză Pippi Långstrump).
Toate aceste rânduri o trimit pe aceasta înapoi în timp și o aruncă în vâltoarea celor mai dureroase amintiri. Una dintre cele mai drăguțe întrebări:
“How can you write so well about being a child when you haven’t been one in so long?” / Cum poți scrie atât de bine despre copilărie când tu nu mai ești de mult copil?
După ce se angajează la ziarul Vimmerby tidning, Astrid se îndrăgostește de redactorul-șef, Reinhold Blomberg (Henrik Rafaelsen), mult mai în vârstă și aflat încă într-un divorț complicat. Aceștia au o legătură amoroasă, atipică. Deși mă așteptam la altfel de alegeri din partea lui, la un moment dat, rămân uimită. Într-un mod plăcut.
Ideea e că Astrid rămâne însărcinată și, pentru a evita acuzațiile din partea soției lui Blomberg și a scăpa de riscul de a-l trimite în închisoare, aceasta merge din Suedia în Copenhaga să nască acolo pentru că nu i se cere numele tatălui.
Copilul rămâne în primii ani de viață în Danemarca la familia adoptivă, iar în toată perioada asta, regizorul Pernille Fischer Christensen a reușit să transmită, în mare măsură, tot zbuciumul unei mame care își dorește odorul lângă ea, dar cumva nu are această posibilitate. A fost chiar o fază care era gata-gata să-mi fure niște lacrimi… Cea în care, după o naștere naturală, extrem de grea, este nevoită să plece de lângă băiețelul său abia adus pe lume. Îl lasă plângând, se rupe de lângă el plângând… Extraordinar de emoționantă imagine.
Reacția familiei la apariția filmului Becoming Astrid
Becoming Astrid este o co-producție internațională suedezo-daneză, în regia lui Pernille Fischer Christensen, după un scenariu de Christensen și Kim Fupz Aakeson.
Familia lui Astrid nu a fost încântată de rezultat și a criticat filmul. Karin Nyman, fiica scriitoarei, a declarat că Astrid ar fi respins cu vehemență un astfel de film. Această perioadă din viața sa – relația cu Reinhold Blomberg, nașterea fiului și șederea lui cu mama adoptivă – a constituit un aspect intim al vieții sale, asupra căruia nu și-ar fi dorit să se insiste.
Nyman a comparat Becoming Astrid cu alte ecranizări de acest tip – despre Winston Churchill (Darkest Hour) sau Björn Borg (Borg vs McEnroe) – unde cele din urmă s-au focusat pe realizările din viața personajelor principale și mai puțin pe aspectele cele mai intime ale vieților personale.
Becoming Astrid la Nordic Film Festival 2020
Mă bucur că am avut ocazia să văd acest film la NFF pentru că, din păcate, nu rulează în cinematografe, iar pe Netflix sau HBO nu l-am văzut. Încă…
Un alt film pe care l-am văzut în cadrul festivalului a fost Going West (2017).
Conform Urban Dictionary, Going west este o expresie folosita pentra a descrie sentimentul acela in care te simti pierdut, punctul ala in care lucrurile inceteaza sa mai aiba sens. În plus:
go west definition: If something goes west, it is lost, damaged, or spoiled in some way
Un drum inițiatic ascuns în spatele unei comedii ușoare. Cam așa l-aș descrie, pe scurt. Mai multe, în trailer.
https://www.youtube.com/watch?v=QBqPmndEm3c
Din păcate, nici pe acesta nu prea aveți unde să-l vedeți. Poate tocmai de aceea, anul viitor, când vă voi anunța că are loc o nouă ediție a Nordic Film Festival, la același Cinema Elvire Popesco, în întâmpinarea magistrală a… pisicii negre.
One Reply to “Becoming Astrid / Unga Astrid (2018) la Nordic Film Festival 2020”