Anul acesta, pe 1 Martie, voi purta din nou un Cărțișor de Autor: Mihai Eminescu

V-am mai spus eu, oare, că îmi place să susțin proiectele pe care le admir? Cred că e de la sine înțeles. 😀 Ei bine, în urmă cu doi ani v-am povestit despre cum am purtat eu, de 1 Martie, un Cărțișor de Autor, tocmai bun de pus în dreptul inimii. Ediția aceea i-a fost dedicată lui Nichita Stănescu, asta după ce, în 2016, mărțișorul-cărticică s-a lansat purtând semnătura Anei Blandiana.

În 2019, rândurile din Cărțișorul de Autor i-au aparținut Reginei Maria, marcându-se astfel Centenarul României Mari.

Cărțișor de Autor Mihai Eminescu, lansare la MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române a găzduit și de această dată evenimentul celor de la Moara de Hârtie, creatorii mărțișoarelor realizate manual într-un atelier muzeu situat în Comana.

Miercuri, 12 februarie 2020, puțin înainte de ora 18:00, am ajuns la sediul MNLR, pe strada Nicolae Crețulescu, nr. 8, în spatele Bisericii Albe. Am urcat în mansarda albă, acolo unde au loc numeroase evenimente dedicate literaturii și nu numai. După ce, spre plăcuta și marea mea surprindere, am primit felicitări pentru articolul despre cărțișorul cu Nichita, ne-am așezat undeva în sală, în rândurile mai din spate. 

Invitații își ocupaseră deja locurile, așteptau liniștea. Alături de moderatorul Loreta Popa, seara a fost completată de Lamia Beligan (actriță), Alexandru Turcu (Radio 3Net), Ovidiu Mihăilescu (chitară), Magda Rusen și Dana Georgescu.

Foto: Muzeul Național al Literaturii Române

De această dată, mărțișoarele poartă semnătura lui Mihai Eminescu. Acestea au fost lansate cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului.

Ce este, mai exact, acest Cărțișor de Autor Mihai Eminescu? Iată ce spun creatorii:

De ce Mihai Eminescu? Pentru că „este unul din exemplarele cele mai splendide pe care le-a produs umanitatea. […] El este cel dintâi care a dat un stil sufletului românesc şi cel dintâi român în care s-a făcut fuziunea cea mai serioasă a sufletului daco-roman cu cultura occidentală”, scria Garabet Ibrăileanu.

De ce culoarea albastră? Pentru că este culoarea veșniciei, a înălțimilor și a profunzimilor, dar și pentru că Mihai Eminescu și romantica sa floare albastră, emblemă a liricii sale, aparțin seninului, zborului, visării, iubirii.

Cărțișorul de Autor cuprinde cinci versuri de inspirație folclorică din manuscrisele eminesciene și va fi disponibil în trei variante inedite, potrivite pentru toți cei care doresc să ofere daruri prețioase și sensibile la început de primăvară.

Cea mai aparte variantă este o serie limitată de 170 de exemplare din hârtie de mână realizată din ţesături de bumbac de culoare albastră, după o tehnică inspirată din tradiţia vechilor mori de hârtie, având semnătura poetului imprimată cu foiţă de aur pe cutia protectoare, sub formă de carte.

Dacă vi se pare interesant, găsiți mai multe detalii despre Cărțișorul de Autor Mihai Eminescu, dar și despre alte Cărțișoare și mărțișoare, pe site-ul Moara de Hârtie.

Aveți evenimentul filmat integral, în toată splendoarea lui, pe YouTube:

Ne auzim, cel mai probabil, și la anul, cu un alt autor.  Primăvară senină tuturor! ^_^

Tu ce zici despre asta?