Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry

Am citit acum mai mulți ani această cărticică și pot să spun că a fost dragoste la prima… lectură. Micul prinț este scrisă de Antoine de Saint-Exupéry, dedicată atât copiilor, cât și oamenilor mari. Și ne dăm seama asta chiar din cuvintele autorului:

Vreau să dedic această carte copilului care a fost cândva acest om mare.
(Lui Leon Werth, pe când era băiețel)

Micul prinț, una dintre cele mai traduse cărți din întreaga lume

Antoine de Saint-Exupéry s-a născut la data de 29 iunie 1900, în Lyon. A fost romancier, eseist, reporter francez și aviator de război (a murit pe front, deasupra Mării Mediterane).

Cea mai cunoscută povestire a sa este Micul prinț, alte volume fiind dominate de ideile adunate de pe front, din experiența de aviator și din filosofia sa de viață.

Una dintre cele mai citite și traduse cărți din lume (în circa 110 limbi), Micul Prinț este un fenomen cultural, un volum scris de autor în Statele Unite, la New York. Publicat inițial în limba engleză, acesta este tipărită și în limba originală (franceză).

Scrisă într-un limbaj simplu, cartea poate fi iubită atât de copii, cât și de către cei mari. Tocmai datorită poeziei și filosofiei ascunse dincolo de dialogurile prezentate în aventura micuțului pe planeta noastră.

Nu există vârstă pentru a citi Micul Prinț. Cu siguranță, însă, înțelegerea profundă pe care o revarsă asupra unei minți de copil este în stare să îi reconfigureze gândirea astfel încât să fie mai orientat către inima sa, să întrevadă absurdul în viață și să își ude trandafirul din grădina inimii. Este o lecție atât de importantă, încât oamenii au ajuns să colecționeze această carte în biblioteca personală în toate limbile în care s-a publicat. (Sergiu Marinescu)

Am recitit de curând Micul prinț și am zis că trebuie să amintesc de ea și pe blog. Ar fi păcat să nu vă redau cele mai interesante idei pe care le-am regăsit în și printre rândurile acestei povești cu accente poetico-filosofice. Desenele, mai ales că sunt chiar ale autorului, au și ele un farmec aparte.

Cele mai frumoase citate din Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry

Oamenii mari nu pricep niciodată nimic și este obositor pentru copii să le dea întruna explicații.

A te judeca pe tine însuți este mult mai greu decât a-i judeca pe alții. Dacă ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă ca esti într-adevăr un om înțelept.

 • Într-o zi, am văzut soarele apunând de patruzeci şi trei de ori! Iar un pic mai târziu ai adăugat: Ştii… când eşti aşa de trist, îţi plac apusurile de soare…
 • Ghimpii la ce sunt buni?

Micul prinţ nu renunţa niciodată la o întrebare, odată ce o pusese. Eram enervat de bulon, aşa că i-am răspuns la întâmplare:

 • Ghimpii nu-s buni la nimic, sunt doar aşa o răutate din partea florilor!
 • Ooo!

Însă după o pauză îmi aruncă, aproape cu ranchiună:

 • Nu te cred! Florile sunt slabe. Sunt naive. Se apără şi ele cum pot. Se cred grozave cu ghimpii lor…
Micul prinţ se aşeză pe o piatră şi înălţă ochii spre cer.
 • Mă întreb, spuse el, dacă stelele nu sunt oare luminate pentru ca într-o bună zi fiecare să şi-o poată găsi pe a sa.
 • Unde sunt oamenii? reluă, în sfârşit, micul prinţ. Eşti cam singur în deşert…
 • Eşti singur şi printre oameni, zise şarpele.
 • Tu nu eşti deocamdată pentru mine decât un băieţel foarte asemănător cu o sută de mii de alţi băieţei. Şi nu am nevoie de tine. Şi nici tu nu ai nevoie de mine. Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe asemănătoare cu o sută de mii de alte vulpi. Dar, dacă mă îmblânzeşti, vom avea nevoie unul de celălalt. Tu vei fi pentru mine fără seamăn pe lume. Eu voi fi pentru tine fără seamăn pe lume…

Dacă mă îmblânzeşti, voi cunoaşte un zgomot de paşi care va fi diferit de toate celelalte zgomote. Ceilalţi paşi mă fac să mă vâr sub pământ. Al tău mă va chema afară din vizuină, ca o muzică.

Nu cunoşti decât lucrurile pe care le îmblânzeşti, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.

 • Adio, zise vulpea. Iată secretul meu. E foarte simplu: nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.
 • Esenţialul e invizibil pentru ochi, repetă micul prinţ spre a ţine minte.

Dacă nu ați citit până acum această minunată carte prin însăși inocența ei și substratul întâlnit dincolo de orice replică, vă las aici un link cu Micul prinț audio, în lectura lui Florian Pittiș.

Audiție plăcută? Sigur va fi… ^_^

Tu ce zici despre asta?