Casa Ceaușescu – Opulență și stil, o oază de verdeață și păuni în inima capitalei

Într-o zi cu soare, iată-ne ajunși la Casa Ceaușescu de pe Bulevardul Primăverii. Am venit fără așteptări, fără să citesc ceva înainte, fără să văd poze. Practic, m-am dus „în orb”. Asta și pentru că știam că vom face un tur ghidat. Așa că voi încerca să vă redau astăzi cele mai importante idei pe care le-am reținut din această experiență.

Scurt istoric al clădirii

După ce moare Gheorghiu-Dej, Ceaușescu a fost ales șeful partidului și a avut posibilitatea de a opta între trei variante de case. Și-a dorit această casă pentru simplul fapt că era… deja construită. La început, aceasta era mult mai mică, având doar o bucătărie, un birou și câteva încăperi.

Timp de aproape un sfert de secol (1965-1989), familia Ceaușescu (Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiii acestora, Nicu, Zoia şi Valentin) a locuit aici, astfel casa extinzându-se de-a lungul anilor (mai ales între anii 1970 – 1972).

Pentru proiectarea reşedinţei familiei Ceauşescu a fost preferat arhitectul Aron Grimberg-Solari (n.1928). În prezent, aceasta arată ca în 1989 și măsoară peste 4000 metri pătrați.

Cum arată în interior casa soților Ceaușescu?

Biroul lui Nicolae Ceaușescu

Nicolae nu lucra neapărat de aici, acesta fiind mai mult un loc de întâlnire între acesta și consilieri sau șeful securității. Pe lângă aceste întrevederi, Ceaușescu lua aici lecții de dicție, politică și dicție.

Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței s-au folosit esențe de lemn , de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian).

Masa de șah a lui Ceaușescu

În imagine, avem șahul original. Ceaușescu obișnuia să joace cu șeful Securității și consilierii, aceștia din urmă „lăsându-se” bătuți. Cine ar fi îndrăznit să-l învingă pe marele conducător? :))

Fiecare încăpere are pe podea un covor scump, vechi. Nu intrau niciodată încălțați, purtau papuci de casă.

În incinta expoziției Casa Ceaușescu se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.

De asemenea, pe lângă altele, Ceaușescu a primit o tapiserie de la însuși Charles de Gaulle, președintele Franței, sosit în România în 1969.

Pianul este doar de decor, niciunul dintre membrii familiei nu obișnuia să cânte.

La etaj se află patru apartamente…

…toate arătând cam la fel, după spusele ghidului. Uitându-mă la poze acum, aș putea spune același lucru. Însă, inițial, mie nu mi s-a părut așa. Poate pentru că am considerat camera lui Zoe chiar deosebită. (Asta în cazul în care camera acesteia se afla la etaj și nu prin altă parte a casei… :)) )

Baia lui Zoe Ceaușescu

Oricum, am rămas impresionată atât de dimensiunile acestui muzeu, cât și de cele găsite aici. Multă opulență, chiar lucruri foarte frumoase, inspirate (copiate) de prin țările vizitate de soții Ceaușescu. Artă, multă artă pentru doi oameni ca Nicolae și Elena.

Casa Ceaușescu” surprinde atât prin spațialitate, volumetrii echilibrate, cât și prin decorul interior luxos, confortabil, datorat arhitecților Robert Woll și Agrippa Popescu.

Arhitectura palatului este completată de ansamblul peisagistic conceput de arhitectul Robert Woll (dealtfel şi principalul designer al mobilierului reşedinţei) şi de inginerul peisagist Teodosiu. (Sursa: casaceausescu.ro)

În grădina casei trăiesc liber păuni vii, a patra, a cincea și a șasea generație din puii celor originali. Nicolae i-a adus prima dată din Japonia. Ambii soți aveau o adevărată pasiune pentru aceste păsări pentru că însemnau prosperitate și bogăție. Păunii se regăsesc în numeroase decorațiuni din casă.

Program de vizitare Casa Ceaușescu

Marți – Duminică 10:00 – 17:00

Camera soților Ceaușescu. Pe pat, pijamalele originale ale acestora

Grupurile care vor fi primite  pot fi constituite din:

Tur standard: maxim 15 persoane

Tur privat: maxim 10 persoane

Informații suplimentare:

Tururile organizate se vor desfășura la intervale de 15 minute.

Rezervările se pot face telefonic la numărul de telefon +40 213 180 989 și online, accesând site-ul casaceausescu.ro.

Preț bilet: 45 lei

Vă las în continuare să vă delectați cu alte imagini din Casa Ceaușescu. Mie mi-a plăcut acest periplu prin universul a doi dintre cei mai importanți oameni ai istoriei noastre recente. Este, cu siguranță, un obiectiv turistic de văzut. Fie că locuiești în București sau te afli doar în trecere.

Voi ați vizitat-o? Cum vi s-a părut?

One Reply to “Casa Ceaușescu – Opulență și stil, o oază de verdeață și păuni în inima capitalei”

Tu ce zici despre asta?