Cu drag, Van Gogh! Despre viața unui geniu, inspirație și nebunie #LovingVincent

Nu mică mi-a fost mirarea atunci când am văzut evenimentul de pe Facebook ce anunța lansarea în cinematografe (începând cu 13 aprilie) a unui film despre viața unui pictor. Și nu unul oarecare, ci despre însuși Vincent van Gogh, cel despre care m-am tot interesat de-a lungul timpului și care m-a inspirat să scriu unul dintre cele mai faine versuri ale mele… (Puteți descoperi poezia aici.)

Vincent van Gogh, definiția unui geniu

Se spune despre genii că sunt inadaptați ai societății din care provin, lucrează în mod natural (și obsesiv) la pasiunea lor, iar cel mai mare succes al muncii lor va veni abia după ce aceștia se duc din această lume. Dispariție ce trebuie să fie și ea fulgerătoare, surprinzătoare și/sau cu semne de întrebare. Așa și cu Van Gogh.

Vincent van Gogh (1853-1890) – Wheat Field with Crows (1890)

A murit la vârsta de 37 de ani, fiind rănit prin împușcare în zona abdomenului. Faptul că s-a sinucis rămâne de discutat și de cântărit de fiecare dintre noi. Filmul nu ne luminează în sensul ăsta. Dacă mergeți să vedeți filmul sau l-ați vizionat deja, ați aflat de ce spun asta.

S-a apucat de pictat târziu, dar nu prea târziu, la vârsta de 28 de ani. În numai 8 ani ajunge la un număr de circa 2000 de tablouri. A vândut unul singur în timpul vieții…

Cu drag, Van Gogh – Un film despre viața unui artist genial, inspirație și nebunie

Povestea producției cinematografice Loving Vincent are la bază peste 800 de scrisori trimise de Van Gogh fratelui său, Theo, cel care l-a sprijinit şi i-a fost alături până la sfârșitul vieții pe acest drum al artei.

Poștașul Joseph Roulin, prieten foarte bun de-al lui Vincent, află că acesta a murit și îl trimite pe fiul său Armand pentru a-i înmâna personal fratelui lui Vincent ultima scrisoare ce s-a întors ca fiind nelivrată.

Tot filmul este o înlănțuire de conversații pe care tânărul le poartă cu cei care l-au văzut pe Vincent van Gogh în ultimele sale zile. Armand Roulin trebuie să livreze această ultimă scrisoare, dar află că și Theo van Gogh a murit la scurt timp după Vincent. Se trezește astfel că investighează moartea pictorului..

Dincolo de orice, trebuie să spun că am fost uimită de acest prim film realizat în întregime din picturi pe pânză, proiect la care au luat parte peste 125 de pictori. Fiecare cadru este o pictură în ulei (12 picturi pe secundă; 720 de picturi pe minut). Cadre atât de reale, totul curge atât de firesc, iar culorile sunt cele folosite cu precădere de Van Gogh în tablourile sale.

Van Gogh – Starry Night

„Vrei să ştii atât de mult despre moartea lui, dar nu ştii nimic despre viaţa lui.” – replică din film

Regizorii filmului, Dorota Kobiela și Hugh Welchman, reușesc să dea viață celor peste 100 de lucrări semnate de Van Gogh incluse în proiect. Printre alții, două pictorițe românce au participat la realizarea acestui film, Cătălina Codreanu și Carmen Belean.

Van Gogh – Vue de sa chambre – detail Saint Remy de Provence – 1889

Având probleme în familie încă de mic, cu o mamă ce căuta în el primul Vincent născut mort, și un tată preot ce voia să îl urmeze, Vincent bâjbâie prin mai multe meserii până să-și descopere adevăratul talent. Trăiește, însă, întotdeauna cu sentimentul că este varianta defectă a fratelui său mai mare, primul născut în familia lui, la mormântul căruia mama sa merge foarte des.

Poţi avea un adevărat foc în suflet, şi totuşi nimeni să nu vină să se încălzească la el, iar trecătorii văd doar o urmă de fum. (Vincent van Gogh)

Ca adult, ajunge să sufere de tulburări psihice, dovadă fiind și gestul său de a-și tăia urechea, in noaptea de 23 decembrie 1888, după o ceartă cu bunul său amic, Paul Gauguin. Circulă zvonuri cum că Gauguin i-ar fi tăiat urechea cu sabia, iar întrei cei doi prieteni a existat un „pact al tăcerii”.

Autoportrait à l’oreille bandée
Genialitatea se află la numai un pas de noi…

Am plecat de la Muzeul Țăranului Român (acolo unde am văzut proiecția) plină de gânduri. Parcă citisem un eseu, o lucrare cu final deschis. Cum a fost posibil? Ce picturi frumoase! Ce sfârșit tragic! Ce bine că l-a avut pe Theo! Câtă durere în acest gest nebunesc de a-ți tăia urecehea.. Gânduri și gânduri. Amalgam de sentimente, avalanșă de fiori pe șira spinării. Genialitatea este la doar un pas de noi. Și cu doi pași în nebunie..

In the life of the painter, death may perhaps not be the most difficult thing. For myself, I declare I don’t know anything about it. But, the sight of the stars always makes me dream. Why I say to myself should those spots of light in the firmament bet Inaccessible lo us? Maybe we can take death to go to a star and lo die peacefully of old age would be to go there on foot. For the moment, I’m going to go to bed because it’s late, and I wish you goodnight and good luck with a handshake, your loving Vincent.

Tu ce zici despre asta?