Prizonieră în pânza de păianjen – The girl in the spider’s web (2018)

La începutul lunii noiembrie, am participat la avanpremiera filmului Prizonieră în pânza de păianjen – The girl in the spider’s web (titlul original).

Prizonieră în pânza de păianjen, ecranizare după o carte semnata de David Lagercrantz

Prizonieră în pânza de păianjen este o ecranizare al celui de-al patrulea volum din seria Millenium. Nu am citit nicio carte dintre acestea, dar voi face o cronică de film, fără vreo trimitere către carte. Din ce am văzut pe internet, părerile celor care au citit și cărțile, au văzut și filmul, sunt total împotriva celui din urmă.

După ce Stieg Larsson, un scriitor suedez, publică primele trei volume din serie (gândită pentru 10 părți), acesta moare, iar povestea este continuată de David Lagercrantz.

Americanii au realizat un film după primul volum (Fata cu dragon tatuat, film pe care l-am văzut în urmă cu mult timp), iar acum au sărit direct la cea de-a patra parte din serie.

Pentru cititorii de cărți, acest lucru poate fi deranjant. Eu, însă, am putut urmări și înțelege acțiunea filmului, fără probleme. Bine, nu e nici cine știe ce de înțeles, filmul fiind unul realizat parcă numai pentru publicul american: securitate cibernetică, asasini plătiți, Rusia, arme nucleare etc.

Lisbeth Salander, personajul principal, este angajată de un om de știință să recupereze de la americani un disc cu ajutorul căruia puteau fi activate (de oriunde) armele nucleare. Reușește să-l ia, dar la scurt timp după aceea, un grup de indivizi misterioși dau buzna peste ea, fură baza de date, dau foc apartamentului și pleacă, lăsând-o pe Lisbeth aproape fără viață.

Când se trezește, aceasta pleacă în căutarea celor care au atacat-o, dar nu singură, ci însoțită de un vechi prieten și aliat, jurnalistul Mikael Blomkvist. Și de aici, o întreagă aventură.

Genul filmului:

…thriller și crimă, dar și un pic de dramă, prezentă probabil prin momentele în care personajul principal trebuie să vorbească despre familia sa, tatăl și sora geamănă (despre care se spune că era răpitor de frumoasă, spre deosebire de..).

Pe durata celor 117 minute (cât a durat filmul), am avut momente în care am fost furată de ale mele, dar, per total, este un film de acțiune ce te ține captiv în pânza unor intrigi, a unor întrebări cărora îți dorești să le găsești un răspuns. La final, puzzle-ul este complet.

Prizonieră în pânza de păianjen, premiera pe 9 noiembrie

Distribuit în România de Intercom Film, premiera a avut loc pe 9 noiembrie și a adunat un număr de aproape 200.000 de spectatori în sălile de cinema, cu un box office de 414.100 lei. Dacă nu l-ați văzut, îl găsiți încă în cinematografe. ^_^

Tu ce zici despre asta?