Mână cu mână, o campanie specială pentru copiii din centrele de plasament

Nu aducem în discuție prea des problemele celorlalți. Suntem individualiști, iar acest tip de comportament este încurajat tot mai mult în societatea actuală. Divide et impera.

Ce-ar fi să schimbăm această realitate, măcar câte puțin, fiecare în parte. Propunerea mea de azi? Să povestim, să vorbim, să conștientizăm un aspect real al societății noastre:

Copiii aflați în centrele de plasament

Abandonați de părinți chiar la naștere, părăsiți de aceștia când aveau doar câțiva anișori, luați din familii nevoiașe și instituționalizați, orfani, toți acești copii se află într-un loc unde nu și-ar dori nimeni să fie. În centre de plasament.

Fără să tabloidizez subiectul, știm cu toții că viața în aceste centre nu este tocmai roz. Fie ele și cu condiții în conformitate cu normele UE, acestea nu țin loc de acasă. Cu atât mai puțin dacă aici nu au parte de minimul necesar unui trai decent. De aici derivă și actele de teribilism precum fuga lor, rata mare a delincvenței juvenile și a inadaptării sociale.

gandul.info
Ce înseamnă campania Mână cu mână și ce putem face noi?

Proiectul Mână cu mână se desfășoară în perioada 22 noiembrie 2017 – 15 septembrie 2018 și are trei obiective:

  • implicarea copiilor din centre de plasament într-un proiect artistic, creativ, procesul având ca rezultat creșterea încrederii în sine a acestora;
  • atragerea atenţiei comunităţii faţă de existenţa copiilor instituţionalizaţi;
  • strângerea de fonduri în beneficiul copiilor din centre de plasament din judeţul Constanţa, adică pentru desfășurarea de activități în afara centrelor de plasament (teatru, film, cursuri de engleză, spaniolă, masă în oraș, tabere, excursii etc.) De ce doar Constanța? De acolo a pornit ideea acestui proiect. Dacă funcționează treaba asta, iar rezultatele vor avea un ecou pozitiv în viața acestor copii, cred că proiectul poate fi preluat și aplicat și în alte orașe ale țării.

Și aș mai spune că, pe termen lung, rezultatul se va putea vedea în integrarea socio-profesională a cât mai multor copii proveniți din acest mediu.

Proiectul pe scurt:

Împreună cu fotograful Horia Manolache, fotograf implicat anterior în proiecte sociale importante, cu rezonanţă în mass-media la nivel naţional şi internaţional, copiii din 2 centre de plasament din judeţul Constanţa vor realiza fotografii artistice având ca subiect tocmai mâinile copiilor şi legătura simbolică între copii, personalul din centre şi comunitate. Fotografiile (ilustrate de un artist grafic de excepţie) vor ilustra speranţă, viitor pozitiv, prietenie, echipă, capacitate de reuşită, atitudine pozitivă în general. (www.manacumana.ro)

În final, persoanele care doresc să sprijine campania o pot face prin:

  • redactarea materialelor pe acest subiect și publicarea lor în social media (aviz bloggerilor);
  • distribuirea acestor articole (aviz cititorilor);
  • donații online pe http://manacumana.ro/index.php/ajuta-online/ sau direct în contul bancar expus pe website.

De asemenea, puteți fi la curent cu tot ce se întâmplă în legătură cu acest subiect urmărind pagina de Facebook Mână cu Mână.

Tu ce zici despre asta?