La bohème de Giacomo Puccini. Plus 5 motive să mergi la Operă.

Asta îmi place mie cel mai mult la București: viața culturală vie, intensă, infinită. Ai ce face în capitală, în orice zi, la orice oră. Fie că vrei un concert, o cafea în oraș, o piesă de teatru sau liniștea unei biblioteci. Pentru o seară de vineri, eu am ales Opera Națională.

La bohème de Giacomo Puccini
Îmi place tare mult această imagine. Deși atât de simplă, exprimă concis toată esența piesei „La boheme”. Excelentă alegere!

La bohème (Boema) este o operă în patru acte cu muzica compusă de Giacomo Puccini, după romanul „Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger.

Premiera mondială a avut loc pe 1 februarie 1896, la Teatro Regio din Torino. În România, La bohème s-a jucat pentru prima dată pe 15 noiembrie 2008.

Piesa prezintă o poveste de dragoste dintre un poet și vecina sa, ce-i va deveni muză. Este o împletitură foarte frumoasă de pasaje amuzante, dar și de scene emoționante în care te vei regăsi la un moment dat. Finalul era câte pe ce să-mi smulgă niște lacrimi. 😀

Acțiunea are loc iarna, de sărbători. Ajunul Crăciunului, Paris. Schimbările de decor, de dispoziție, de personaje te țin ancorat în desfășurarea acțiunii, presărată adesea cu metafore ale condiției unor boemi: un pictor, un poet, un muzician și un filosof.

Inițial, biletele fuseseră achiziționate pentru 15 decembrie, dar, fiind zi de doliu național (moartea Regelui Mihai), spectacolul a fost amânat până pe 12 ianuarie 2018. Am înțeles apoi de ce.

Piesa conține o scenă cu un semi-nud, gesturi ușor triviale, limbaj colorat, mai ales datorită (din cauza?) personajului feminin Musetta. Nu mă plâng deloc, să nu se înțeleagă greșit. 😀 Înțeleg arta sub toate formele ei. Mai exact, încerc să o descopăr, să o analizez, să mă bucur..

Mi-a plăcut La bohème, recomand acest act artistic și încurajez oamenii să meargă la Operă. Deși, drept vorbind, sala a fost 90% plină, iar tinerii au fost mai mulți decât mă așteptam. În plus, dacă vă uitați pe site-ul Operei Naționale, veți vedea că multe dintre spectacole sunt sold out cu mult timp înainte.

Așadar, aș putea să trec la partea a doua a articolului de azi. Anume:

5 motive să mergi la Operă
  1. 1. Pentru actul artistic în sine – nimic nu se compară cu plăcerea de a fi spectatorul unei piese de teatru și ascultătorul unui concert de muzică clasică, în același timp. Totul la un preț mai mult decât acceptabil (începând cu 20 ron).

2. Pentru acustica unei săli impresionante și pentru că, în pauze, poți vizita holurile clădirii Operei și să fotografiezi detalii de arhitectură. 🙂

3. Pentru deschiderea unor noi orizonturi în mintea ta – Opera te face parte din spectacol. Asiști într-un mod activ, ai personaje preferate, râzi, te întristezi, te atașezi. Toate acestea îți pot spune multe lucruri despre tine, dacă știi să le asculți.

4. Pentru cunoașterea unei arte de succes în toate timpurile – mai jos aveți un pasaj din La bohème recitat de Luciano Pavarotti. Bineînțeles, atunci când ești în sala de spectacol, impresia artistică este și mai intens simțită.

5. Pentru aplauzele de la final – nu-ți sunt adresate ție, dar simți emoția celor aplaudați. Simți vibrația sălii, te bucuri de fiecare Bravo! și zâmbești cu sufletul. Da, cu tot sufletul.

Așa cum spuneam și aici, spectacolele de operă sunt ca tatuajele: dacă mergi o dată, cu siguranță vei vrea să te întorci și a doua oară. Ceea ce voi face.

One Reply to “La bohème de Giacomo Puccini. Plus 5 motive să mergi la Operă.”

Tu ce zici despre asta?