Câteva idei despre cea de-a VI-a ediție Dracula Film Festival din Brașov

Săptămâna trecută, ca un om activ în social media ce sunt, am descoperit întâmplător pagina de Facebook Dracula Film Festival. Cinci zile de conferințe și filme horror. Mhm, mhm.. Mi s-a părut o experiență pe care mi-aș dori să o bifez. 😀 Chiar și pentru două zile. Zis și făcut! M-am organizat și iată-mă pe 18 octombrie, la ora 9 dimineața, cum pornesc spre Brașovul meu drag.

Revederea a fost exact așa cum mă așteptam: emoționantă și la fel de.. călduroasă. Am prins două zile minunate, despre care vă voi povesti în curând. 😀

Brașov, Dracula Film Festival, a VI-a ediție

Festivalul se desfășoară la Brașov, între 17 – 21 octombrie 2018, perioadă în care vor avea (sau au avut deja) loc patru premiere naționale ale unor filme horror.

  1. OVERLORD (SUA, 2018, premiera în România 09.11.2018)
  2. HALLOWEEN (SUA, 2018, premiera în România 19.10.2018) – Deschiderea festivalului s-a realizat prin rularea în paralel a celor două variante Halloween (1978, respectiv 2018), în două cinematografe diferite: Centrul Cultural Reduta și Cinemateca Patria.
  3. GOOSEBUMPS 2: Haunted Halloween / Halloween bântuit (SUA, 2018, premiera în România 02.11.2018)
  4. NIGHT EATS THE WORLD / Sfârșitul vine noaptea (Franța, 2018, premiera în România 19.10.2018)

Ce filme am văzut eu în cele două zile de festival la care am participat

Festivalul în sine este un concurs de producții cinematografice din genul horror, având patru categorii: lungmetraj, scurtmetraj românesc, scurtmetraj internațional și Dracula digital. Filmele menționate mai sus au rulat în afara competiției la Centrul Cultural Reduta. Adică în locul unde am fost și eu să vizionez filmele despre care urmează să vă vorbesc.

Bodrog (România, 2018)

Bodrog este un film experimental, regizat de arădeanul Mihai Sălăjan (producător de muzică electronică, cineast, creator de B.D.-uri şi de artă multimedia). Bodrogu vechi este un sat aproape abandonat din vestul țării, fiind cadrul în care se desfășoară toată.. acțiunea, să-i zicem așa. Filmul nu e genul de horror clasic, fiind mai mult un ‘mockumentar’, așa cum l-a denumit Mihai Sălăjan, un artist pasionat de variile forme de expresie ale Pop culture. Bodrog a avut buget zero, s-a filmat simplu, cu ceva mai multă editare, iar coloana sonoră pot să spun că l-a salvat de la a fi un film imposibil de urmărit până la final.

Fornacis (Reunion, Franța, 2018)

Tot din categoria filmelor experimentale, Fornacis stă sub semnătura regizoarei Aurélia Mengin, o franțuzoaică ce a crescut printre artiști, tatăl ei fiind cel ce a înființat primul muzeu de artă din Reunion (teritoriu francez), o mică insulă vulcanică din Oceanul Indian, situată lângă Madagascar. Acest lucru și-a pus amprenta asupra ei și a creativității sale, așa că avem de-a face cu un horror psihologic (i-aș spune eu). Deosebit și feminin, în același timp.

Filmul ne arată personajul principal, o tânără în doliu, ce conduce o mașină roșie, scumpă, având pe scaunul din dreapta urna cu cenușa unei persoane dragi.. Asistăm la zbateri lăuntrice, la dorințe înăbușite, la trădări din dragoste, toate adunate sub imensa greutate a pierderii cuiva apropiat.

Rabbia furiosa: Er canaro (Italia, 2018)

De data aceasta, avem de-a face cu un film agresiv, la fel ca boala la care face referire și titlul acestuia. Rabia este un virus ce se transmite de la animale (câini) la om, prin salivă sau sânge. Ultimul stadiu al acestei boli se numește rabbia furiosa.. Filmul este inspirat din fapte reale, având ca subiect o crimă oribilă petrecută în Italia anilor ’80. Dincolo de scenele incredibil de violente (cap tăiat, elemente de tortură), la final rămâi cu gândul împărțit între două tabere..

La fel ca în cazul celorlalte filme pe care le-am văzut la festival, regizorul s-a aflat printre spectatori. Sergio Stivaletti este maestrul italian al efectelor speciale. Acesta face parte din școala veche, reușind să creeze măști, machiaje, cadavre, părți umane sau animale atât de reale încât nu mai este nevoie de editare pe calculator. Mi-a plăcut, vi-l recomand.

Alte filme de la festival

Printre cele descrise sau amintite mai sus, la festival au mai fost și alte proiecții de filme, anume: Masca de ceară (Italia, 1997), Blestemul celor rămași (SUA, 2018), Lost in Apocalypse (China, 2018), Parcul Groazei (SUA, 2018), Singuri acasă (SUA, 2016), Hotel Transylvania 2 (SUA, 2015), Bram Stoker’s Dracula (SUA, 1992) plus altele. Le găsiți pe site-ul festivalului.

Dacă sunteți prin Brașov și mâine, să știți că mai aveți ce vedea. Această ediție Dracula Film Festival se închide cu Overlord, ora 18.00, la Centrul Cultural Reduta.

Despre ce locuri am vizitat, ce poze am făcut și, mai ales, despre un nou episod #PoeziaSăptămânii, într-un articol viitor. Tchuss!

Tu ce zici despre asta?