10 documentare de pe Netflix pe care ți le recomand

Hello, bine v-am regăsit! Știu că nu am mai scris de ceva vreme, dar mna, ce era să fac? M-am ocupat de canalul de YouTube. Și, firește, rezultatele nu au întârziat să apară: ne-am adunat peste 1100 de oameni, lucru pentru care sunt recunoscătoare și care îmi dă energie să continuu să fac mai mult și mai mult.

Dar! Cum îmi place mie să spun: Nu o să uit niciodată de unde am plecat, adică de la blog, am în vedere și activitatea mea pe aici. Booon.

În ziua de astăzi, Netflix ne este un partener de nădejde, fie că suntem singuri, fie că ne petrecem serile cu partenerul sau în familie. Așa că m-am gândit (mai ales cu toată pandemia asta) că nu ar fi rău să fac o listă cu…

10 documentare de pe Netflix pe care ți le recomand

La final, veți avea și vlogul pe care l-am postat pe canalul meu în urmă cu ceva timp, în caz că vreți să auziți mai multe detalii despre aceste 10 documentare pe care vi le recomand prin viu grai. :))

Așadar, să purcedem:

  • The Great Hack

Este un film documentar despre scandalul accesării ilegale ale datelor utilizatorilor platformei sociale Facebook de către compania de consultanță Cambridge Analytica. Documentarul este alcătuit din interviurile cu David Carol, profesorul care a încercat să afle pe căi legale ce informații deține Cambridge Analytica despre el, cu foști angajați ai companiei, dar și o jurnalistă de investigație.

Filmul arată cum datele adunate printr-un test aparent inofensiv pe care ți-l puteai face pe Facebook au fost folosite în campanii electorale și de imagine. Documentarul este concentrat pe campania electorală a lui Donald Trump și despre modul în care Cambridge Analytica s-au folosit de acele date pentru a-l ajuta pe Trump să câștige alegerile. The Great Hack devine și mai interesant atunci când afli că este implicată și România în tot acest scandal.

  • The Social Dilemma

Tot din aceeași categorie, The Social Dilemma prezintă, tot cu ajutorul unor oameni intervievați, cum și în ce măsură ne influențează rețelele sociale, ca Facebook, și produsele digitale, ca YouTube, Gmail, WhatsApp. Foști angajați ai Facebook, Pinterest, Google, Twitter (și nu numai) povestesc despre experiența lor din cadrul companiilor în care au lucrat și încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra acestor giganți și a modului acestora de a încerca tot mai mult de a-ți „cumpăra atenția”. Tot ce vor Gmail, Youtube, Facebook etc. este să ne țină cât mai multă vreme conectați. Iar asta e de la sine înțeles.

Un alt subiect abordat în The Social Dilemma este acela al alegerilor în țările democratice, vezi SUA în 2016 și votul pentru Brexit în Marea Britanie.

Cel mai mult mi-a plăcut partea în care este ilustrat avatarul unui utilizator și modul în care inteligența artificială construiește un fel de „păpușă voodoo”, după chipul și asemănarea ta: îți anticipează mișcările, dorințele și tocmai din acest motiv te poate manipula într-un sens sau altul. De aceea, se spune că Google nici nu are nevoie să-ți asculte conversațiile sau microfonul, pentru că știe deja ce vrei, ce ai putea să vorbești cu cineva, ce te interesează ș.a.m.d.

  • Genius of the ancient world/Genius of the modern world

Sunt două serii/documentare distincte, realizate după aceeași structură de aceeași echipă.

În Genius of the ancient world, istoricul Bettany Hughes călătorește în India – pentru a merge pe urmele lui Buddha, în Grecia – pentru a ne dezvălui mai multe detalii despre viața filosofului Socrate, și în China, pentru a ne împărtăși câte ceva despre ideile lui Confucius.

În ceea ce privește Genius of the modern world, aflăm multe lucruri despre Karl Marx, Friedrich Nietzsche și Sigmund Freud. Mi-a plăcut mult cum sunt povestite și filmate, ți se prezintă totul cu documente, citate, imagini din locurile în care aceștia au trăit… Este un documentar de văzut – asta aș putea spune despre fiecare episod în parte.

  • Athlete A – Gimnastica americană

Documentarul are în prim-plan gimnastele americane care au supraviețuit abuzurilor doctorului Larry Nassar și reporterii care au demascat mediul toxic din USA Gymnastics. În Athlete A, este prezentată povestea lui Maggie Nichols, componentă a lotului olimpic al SUA și campioană mondială cu echipa în 2015, cea care a fost prima dintre sportivele de top, care l-a raportat pe Nassar pentru abuzurile sale, dar care la început nu a dorit să-i fie cunoscută identitatea.

Citind un sinopsis scurt, te întrebi cum a fost posibil ca medicul olimpic Larry Nassar să abuzeze sexual sute de gimnaste de-a lungul a mai bine de două decenii şi nimeni să nu facă nimic. Documentarul explică foarte bine contextul social, financiar şi psihologic.

Da, Athlete A arată categoric cu degetul spre noi, identificând în ţările comuniste precum România, Rusia sau China portretul robot al câştigătoarei de medalii.

Nadia Comăneci, despre care un comentator american spune la un moment dat că „ar trebui învăţată să zâmbească”, este identificată mai degrabă ca victimă şi nu ca zeiţă a gimnasticii, câştigătoarea zecelui perfect la Montreal în 1976. (sursa)

În ianuarie 2018, și Simone Biles a mărturisit că a trecut prin situații asemănătoare.

  • My beautiful broken brain

Este un documentar despre o tânără britanică, în vârstă de 34 de ani, care a suferit un atac cerebral și se vede nevoită să o ia de la zero. După acest atac, suferă de afazie, adică și-a pierdut complet capacitatea de a citi, a scrie sau a vorbi coerent. Documentarul prezintă povestea luptei pentru a depăși această situație, efectele acelui atac și etapele prin care trece ea în drumul spre o posibilă recuperare.

  • Crima din vecini – Cazul Watts

Acest documentar analizează, cu ajutorul filmărilor brute, la prima mână, dispariția lui Shanann Watts și a copiilor ei, precum și cumplitele evenimente care au urmat. (Detalii, în clipul de la final.)

  • Obsession: Dark Desires

Aceasta este o serie Netflix, în care sunt prezentate diferite cazuri de oameni obsedați de o persoană. Aceaste obsesii vin în diferite forme: fie că este vorba despre un interviu, o întâlnire sau chiar o banală privire pe stradă. Documentarul este realizat din interviurile în care victimele își spun poveștile reale ale vieții lor, date peste cap complet din cauza acestor oameni bolnavi și obsesivi.

  • Povestea lui Dumnezeu

Seria Povestea lui Dumnezeu – relatată de Morgan Freeman (The Story of God with Morgan Freeman, SUA, 2016) prezintă modul în care religia influenţează mersul istoriei, dar şi ce înseamnă Dumnezeu pentru oameni. Celebru pentru filmele în care a interpretat rolul Creatorului, actorul Morgan Freeman trăieşte, de-a lungul cercetării sale, o experienţă personală, pentru ca, în final, să primească şi răspunsurile aşteptate.

Pentru realizarea seriei, actorul călătoreşte în cele mai cunoscute locuri sacre din întreaga lume, se întâlneşte cu oameni de diverse credinţe şi vorbeşte cu lideri religioşi, oameni de ştiinţă, istorici şi arheologi, încercând să afle cum a evoluat şi s-a adaptat religia societăţii în schimbare şi, totodată, cum a influenţat religia evoluţia societăţii.

  • Poveștile luminii

Fotografi și cineaști cutreieră lumea și surprind imagini de neuitat cu oameni, locuri, obiceiuri, pentru a-i inspira si pe altii să o facă. Să descopere lumea cu toate frumusetile ei, să călătorească, să vadă culturi, să cunoască natura, ceva diferit de locul în care trăiesc.

Dacă îți place ceea ce faci, nu te vei pierde niciodată. (detalii în clip)

  • Tell Me Who I Am

Este un film documentar din 2019, regizat și produs de realizatorul britanic Ed Perkins. Se concentrează pe frații gemeni Alex și Marcus Lewis. Alex și-a pierdut memoria într-un accident de motocicletă la 18 ani, iar fratele său geamăn l-a ajutat să-și recreeze amintirile pierdute din copilărie. (Din nou, detalii în clip)

Și ceva povești bonus…

Voi ați văzut aceste documentare prezentate mai sus? Ce altceva mi-ați mai recomanda?

Tu ce zici despre asta?