Atunci când locuiam pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, puteam vedea de la geamul meu cum vine mașina de gunoi și cum toate deșeurile deja selectate de oameni sfârșesc la grămadă. Prima reacție a fost de furie, apoi de neputință. Apoi am renunțat în a mai arunca selectiv. La un moment dat, aceste pubele „iglu” au dispărut de acolo. Și nici nu au mai fost înlocuite.
De ce această introducere? Pentru că, întrebând mai multe persoane (inclusiv pe facebook), ridicarea la comun a deșeurilor deja selectate a fost semnalată de mai multe ori. Și da, să vezi că tu faci ceva și vine unul și strică tot, parcă te cam părăsește spiritul civic. Și asta din cauza lipsei comunicării între autorități și cetățeni. Așa că voi încerca să vă ofer azi câteva informații despre acest subiect.
Focus grup CSR NEST – Despre colectarea selectivă a deșeurilor în Alexandria
Luna aceasta (octombrie 2020), am participat la un focus grup organizat de Asociația CSR NEST în Alexandria, pe tema colectării selective a deșeurilor.

Misiunea Asociației CSR Nest este aceea de a oferi soluții și servicii atât sectorului neguvernamental, cât și celui corporatist prin promovarea responsabilității sociale în rândul societății civile și al companiilor. Îi puteți urmări pe pagina lor de facebook sau pe site.
Nu voi transcrie aici tot ce s-a discutat în cadrul conferinței pentru că ar fi redundant cu clipul pe care vă invit să-l vizionați cap-coadă. Chiar merită! (Nu că e al meu.) Am povestit mai multe acolo și am inserat bucăți din discuția din cadrul acestui focus grup. M-am bucurat că nu a fost deloc o discuție plată (mai ales că au fost și reprezentanți ai unor instituții ce aveau interes să conducă discuția către părțile pozitive ale activității lor). Au fost luări de poziție și din partea antreprenorilor, au fost luate în discuție mai multe aspecte privind îmbunătățirea comunicării cu cetățenii pe tema colectării selective.
Ceea ce nu am spus în clip, dar am aflat ulterior întrebând pe facebook, lucrurile stau destul de diferit de la o zonă la alta, zone chiar din același oraș, de exemplu. Și atunci, nu am cum să nu mă întreb:
De ce în unele localități SE POATE realiza această colectare selectivă, iar în altele încă suntem la nivelul secolului XIX?
Vă las mai jos postarea* unde puteți urmări răspunsurile celor care au vrut să spună câte ceva (cărora le foarte mulțumesc pe această cale!).
*click pe comentarii pentru a vedea discuțiile create în jurul acestui subiect
Care este situația privind colectarea selectivă la nivelul municipiului Alexandria?
Cum eu nu locuiesc în Alexandria, nu mă voi rezuma numai la acest municipiu. Iar despre cum se face colectarea selectivă în satul meu am vorbit în clip.
Cu toate acestea, aș dori să trag niște concluzii despre ce se întâmplă la nivelul întregului județ Teleorman.

Conform unui articol din august 2019, de pe site-ul televiziunii locale din Alexandria:
„Dacă până de curând, teleormănenii primeau, atunci când le erau ridicate pubelele doar sacul galben, în care adunat peturi și plastice, în curând vor trebui să selecteze și celelalte categorii gunoi. Este o directivă a Uniunii Europene care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar dacă nu va fi pusă în aplicare, România riscă sancțiuni. Regula este simplă: cetățeanul face selectarea, iar operatorul sortarea.”
Așadar, am rezolvat o mare necunoscută în ecuația noastră:
De ce noi aruncăm selectiv, dar vine mașina de gunoi și îl ridică la grămadă?
Pentru că noi selectăm din TOT gunoiul doar acele deșeuri ce pot fi: biodegradabile, reciclate sau reziduale. Iar operatorul ajunge la groapă și face sortarea: scoate gunoiul pe bandă și pune carton la carton, sticlă la sticlă etc. Toate acestea trebuie verificate înainte de a fi predate mai departe.

O mare problemă semnalată peste tot este lipsa infrastructurii. Dacă nu am cum și în ce să sortez deșeurile, cum să nu arunc totul la grămadă?
Tot de pe același site (Media Sud TV), dintr-un articol publicat în mai 2019, am aflat că:
Roșiorenii au acum la dispoziție patru puncte de colectare a deșeurilor din sticlă de sticlă. Primele containere speciale pentru aceste deșeuri au fost amplasate pe raza municipiului, dar numărul acesora va fi suplimentat în perioada următoare.
Pentru colectarea deșeurilor din sticlă de sticlă, ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman) a recondiționat vechile containere de gunoi și le-a adaptat pentru acest tip de deșeuri. Recipientele vor fi amplasate pentru început în localitățile urbane ale județului Teleorman.

Căutând alte informații despre colectare selectivă și reciclare la nivelul județului Teleorman, am aflat astfel că există anumite proiecte destinate școlilor. Cum este „Alexandria reciclează”:
„Concursul este destinat unităților de învățământ din municipiul Alexandria si are drept scop conştientizarea elevilor cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor, dar şi creşterea gradului de colectare selectivă la sursă a materialelor reciclabile, în municipiul Alexandria.”
Găsiți mai multe informații aici.

Ce vreau eu să subliniez prin aceste informații despre colectarea selectivă?
Vreau să cred că se încearcă să se facă ceva în privința acestei colectări selective. Că autoritățile vor conștientiza importanța unei bune comunicări cu cetățenii, că nu poți face numai muncă de birou, ci trebuie să mergi să discuți cu oamenii. Să-i înveți. Să-i educi. Pentru că numai prin educație putem să visăm că într-o zi vom avea o țară ca afară.
Evenimentul la care am participat pe 20 octombrie, în Alexandria, face parte din proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate.
Proiectul este implementat de Asociația CSR Nest, este finanțat de Fundația Coca-Cola, prin The New World Program, în parteneriat cu Global Water Challenge și face parte din platforma de sustenabilitate Azi pentru Mâine.
La acest focus grup au fost prezenți Anda Sebesi, Vicepreședinte Asociația CSR Nest, Sorin Boboc, director programe în cadrul Asociației CSR Nest, precum și membri reprezentativi ai comunității locale.