Deși se afla de multă vreme în topul orașelor din România pe care să le vizitez (măcar o dată), abia anul acesta am reușit să ajung în Alba Iulia. Dar niciodată nu e prea târziu. Așa că, dacă te afli deja aici, înseamnă că plănuiești să ajungi în orașul Marii Uniri. Iată care sunt, după părerea mea, cele mai frumoase obiective turistice din Alba Iulia.
1. Cetatea Alba Carolina
Orașul Alba Iulia are o vechime de peste 2000 de ani, iar acest lucru și-a pus amprenta pe tot ce „respiră” această localitate. Centrul atracțiilor este reprezentat de Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România. A fost construită între anii 1715 -1738 și a avut rol de fortăreață, în vremea în care Transilvania se afla sub stăpânirea Imperiului Habsburgic.
Cetatea Alba Carolina are o formă stelară, acest lucru datorându-se celor șapte bastioane care leagă între ele zidurile cetății.

Nu am poposit decât o zi în cetate, din acest motiv am reușit să bifăm pe repede înainte doar o parte din acest obiective turistice din Alba Iulia. Chiar și așa, mi-a rămas în suflet, este un oraș cu o încărcătură aparte din punct de vedere istoric.
Fiind cea mai mare cetate din țara noastră, aceasta cuprinde mai multe trasee turistice:
Traseul Porților Cetății, care cuprinde toate cele șapte porți ale cetății Alba Carolina, renovate, decorate cu sculpturi și statui impresionante. Cea mai importantă dintre ele este Poarta a III-a, aceasta fiind intrarea principală în cetate.
Traseul Neamului Românesc – adică un drum pe care îl vei parcurge între Castrul Roman, Cetatea Medievală și Cetatea Bastionară Alba Carolina.
Șanțurile cetății – acest traseu se întinde pe 3 kilometri și reprezintă o minunată zonă de promenadă. Dacă nu îți dorești să parcurgi acest drum pe jos, ai posibilitatea de a lua un mini-autobuz descoperit, dedicat pentru acest traseu. Capătul de linie se află pe platoul Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan, un alt obiectiv turistic important din orașul Alba Iulia.
2. Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan
Înalt de 20 de metri, monumentul este amplasat în faţa Porţii a III-a a Cetății Alba Carolina și a fost construit pentru a marca 150 de ani de la moartea lui Horea, Cloșca și Crișan, cei care au condus răscoala din 1784.
Panorama este spectaculoasă, mai ales când treci peste unul dintre șanțurile cetății, iar monumentul ți se arată în cale, înalt, semeț, impunător, ce veghează parcă peste dealurile din împrejurimi.
Tot aici am descoperit și această plachetă informativă:
Schimbul de gardă, în fiecare zi, la ora 12 fix
Revenind la Cetatea Alba Carolina, eu am vizitat-o în august, adică exact în perioada în care în cetate se organizează numeroase evenimente culturale.
Terasele și cafenelele din centru te îmbie să te oprești să-ți tragi sufletul și să admiri frumosul din jurul tău, aflat la orice pas, oriunde ți-ai îndrepta privirea.
De departe, atracția zilei (pentru mine, dar și pentru ceilalți turiști români sau străini) o reprezintă schimbarea gărzii (în fiecare zi la ora 12:00, în timpul sezonului turistic). La finalul ceremonialului, de pe Platforma de artilerie se trag salve de tunuri. Am fost acolo și am surprins câteva imagini video. Mi s-a părut fascinant cum s-a păstrat în timp această tradiție (inclusiv ținutele din acea perioadă sau faptul că am avut chiar și călăreți în peisaj).
3. Muzeul Național al Unirii
De departe, acesta este unul dintre cele mai importante muzee de istorie, arheologie și etnografie din România. Nu ai cum să îl treci cu vederea și să nu-l vizitezi. Surprinde cu succes întreaga istorie a teritoriului nostru de astăzi, cuprinzând inclusiv exponate din perioada dacilor, romanilor și cea medievală.
Alba Iulia și, în special, Muzeul Național al Unirii reprezintă un loc cu o importanță istorică, deoarece aici s-a decis Marea Unire ce a avut loc la 1 Decembrie 1918, atunci când Transilvania se unea cu România.
Program de funcționare:
Luni – Închis
Marți – Duminică – 10:00 – 17:00
Din Muzeul Național al Unirii face parte și Sala Unirii, situată în clădirea de vizavi.
4. Catedrala Încoronării
Aflată în interiorul cetății, Catedrala Încoronării (sau Reîntregirii) fost construită între anii 1921-1922 și poartă hramul Sfinților Mihail și Gavril. Numele acesteia provine de la faptul că aici, în urmă cu 100 de ani, în 1922, au fost încoronați Ferdinand I și Regina Maria, ca suverani ai României Mari.
5. Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail
Cu un stil romanic cu accente gotice, aceasta se află pe lista cu cele mai frumoase obiective turistice din Alba Iulia. Este cea mai veche catedrală din România, iar turnul acesteia măsoară nu mai puțin de 57 metri înălțime. O poți vizita în interior gratuit, dar, dacă vrei să urci în turn, există o taxă (modică) de vizitare.
Am urcat și eu, iar de la cei aproximativ 28m până unde îți este permis să urci, poți admira o panoramă a orașului Alba Iulia.
Alte informații utile despre Alba Iulia:
- Pe data de 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia și a realizat prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.
- Ulterior, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională, zi în care s-a decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
- Alba Iulia este situat la o distanță de 348 de km de București, la 98 de km de Cluj și la 84 de km de Sibiu.
Alte obiective turistice din Alba Iulia/Județul Alba:
Muzeul Principia, Râpa Roșie, Casa memorială Lucian Blaga din Lancrăm, Parcul Dendrologic „Doctor Ioan Vlad”.
Voi ce alte obiective turistice din Alba Iulia ați vizitat și îmi recomandați?