Paulo Coelho, Alchimistul sau cum am ascultat jumătate de carte

Setată fiind pe descoperirea operelor autorilor români (extrem de valoroase, dar târâte prin manualele școlare și tratate superficial), nu-mi îndrept atenția foarte des către volumele celor din afară. Doar că unele recomandări chiar îmi stârnesc interesul și, în consecință, le răspund afirmativ. La fel s-a întâmplat și cu Paulo Coelho și a sa carte, Alchimistul.

Paulo Coelho, șapte decenii de viață și o eternitate în literatura universală

Astăzi, 24 august, îl celebrăm pe autorul brazilian ce a dat lumii unele dintre cele mai succes scrieri de pe mapamond. El este cel ce a scris, pe lângă multe altele, romanele Al cincilea munte (1996), Manualul Războinicului luminii (1997), Jurnalul unui mag (1987) și, bineînțeles, Alchimistul (1988). Cu siguranță, ați auzit de cel puțin unul dintre titlurile enumerate.

Eu am auzit prima dată de acest Coelho în liceu, la orele de română. Domnișoara profesoară ne-a povestit despre Alchimistul cu un patos neîngrădit, susținând că este o carte foarte bună și că ar fi recomandat să o citim. Noi nu am făcut-o (pe atunci), dar i-am oferit-o cadou. ^_^

Despre Paulo Coelho puteți găsi informații pe tot internetul. Voi reda mai jos doar câteva aspecte despre viața acestuia:

  • scriitor brazilian, născut la 24 august 1947, în Rio de Janeiro, din tată inginer și mamă casnică; a avut și o soră, Sonia;
  • în adolescență, el considera că scriitorul poartă mereu ochelari pe nas, nu îşi piaptănă părul nicicând şi are principala datorie de a nu fi înţeles vreodată de către generaţia sa;
  • a fost un adolescent foarte rebel, iar părinţii lui l-au internat într-un azil de boli mintale de unde a încercat să scape de trei ori; a ieșit de acolo la vârsta de 20 de ani;
  • ca să le facă pe plac părinților, a renunțat la scris pentru o vreme, dar a plecat în lume; a vizitat numeroase țări, timp în care a început să folosească droguri, bagaj de experiențe valorificate mai târziu în operele sale;
  • este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 41 de milioane de fani pe reţelele de socializare. De pe Facebook-ul lui am luat și toate pozele din acest articol (în afară de coperta volumului Alchimistul). 😀

Alchimistul, cartea pe care am citit-o pe jumătate..

..pentru că pe cealaltă am ascultat-o în varianta audio pe YouTube. Ce? Voi nu faceți asta? 😀 În facultate, la jurnalism, am auzit din nou de această carte. O nouă recomandare, deci.

Era firesc să mă întâlnesc cu ea de mai multe ori în viața asta. A fost pe primul loc în listele de bestselleruri din 74 țări, vânzându-se, până acum, în 35 de milioane de exemplare.

Am început să o citesc în varianta ebook, dar (luată de pe net la vremea aia) nu era completă. Așa că iată-mă suspendată pe la mijlocul cărții, neștiind când și dacă voi mai afla finalul poveștii ciobănașului ce pleacă în Egipt să găsească o comoară, așa cum i s-a arătat în vis. Subiect banal, la prima vedere. Să fie ăsta volumul care, în 2009, l-a introdus pe Coelho în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărţi? Ei bine, da. Pentru că treburile nu sunt chiar așa simple cum par la prima vedere.

Alchimistul este un roman inspirațional, care prezintă povestea unui flăcău, Santiago, ce dorește să-și afle Legenda Personală. Acesta își părăsește casa din Spania și pleacă într-o călătorie inițiatică ce, în final, îi va schimba total viziunea asupra „comorii”, a Legendei Personale, asupra vieții, în general.

Nimeni nu știe care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depășească obstacolele întâlnite în drumul prin deșert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumești se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său. (Editura Humanitas Fiction)

Este o carte pe care o recomand oricui își dorește o lectură lejeră, plină de subînțelesuri, cu un final suprinzător. Oarecum. 😀 Mă bucur că, în sfârșit, (mi-)am deslușit misterul. :))

Top 5 citate cele mai cunoscute ale lui Paulo Coelho

„Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.“
„Când se repetă, o greşeală nu mai este o greşeală: este vorba de o decizie.“
„Nu-ţi pierde timpul cu explicaţii. Oamenii aud doar ceea ce vor să audă.“
„Secretul vieţii este să cazi de 7 ori şi să te ridici de 8 ori.“
„Dacă vrei să ai succes trebuie să respecţi o regulă: Niciodată să nu te minţi pe tine însuţi.“

Bonus ca un #NoteToSelf: „Un copil poate oricând să-l învețe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce își dorește.”

One Reply to “Paulo Coelho, Alchimistul sau cum am ascultat jumătate de carte”

  1. Eu am auzit de Paulo Coelho de la Gigi Becali, care acum câțiva ani se credea Războinicul luminii, iar acesta a fost motivul pentru care nu am citit nicio carte de a lui…dacă l-a citit Gigi Becali și i-a plăcut, cum dracu să îl citesc și eu și să îmi placă? probabil că m-am înșelat gândind atât de stereotipic.

Tu ce zici despre asta?