Obiective turistice din Florența pe care trebuie să le vezi neapărat

Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat până acum. Dacă ar fi să fac un top 3, el ar fi pe primul loc. Și pe al doilea, și pe al treilea. :)) Iar astăzi vreau să vă prezint câteva obiective turistice din Florența, așa cum le-am văzut eu în martie 2022.

Ce obiective turistice din Florența vă recomand?

Cu răbdarea, treci marea, cum (mi) se spune. Voi scrie, la un moment dat, despre toate cele făcute și văzute în călătoria în Italia, drum făcut cu mașina. Dar le voi lua pe rând. Nu de alta, dar ar ieși un talmeș-balmeș într-un singur articol. Pentru că am poposit în Budapesta, am stat în Modena, Bologna, Florența și Veneția. Toate au fost speciale, superbe, mi-nu-na-te și, din nou, speciale!

Am vorbit deja despre Bologna. Astăzi, însă, vizităm virtual Florența. Sau Firenze. Sau orașul meu de suflet. Nu singurul, dar sigur e unul dintre orașele mele de suflet. Pe primul loc, cum ziceam. :))

Dar gata cu poliloghia, haideți să povestim despre ce să faci în Florența. Sau, mai bine zis, ce am făcut noi.

Piazza del Duomo

În Piazza del Duomo poți vizita bijuteriile arhitecturale ale Florenței, unele dintre cele mai de seamă comori artistice ale Italiei: Baptisteriul (Battistero), Clopotnița (Campanile), Catedrala Santa Maria del Fiore (Domul) și Muzeul aceasteia (Museo dell’Opera del Duomo).

Domul din Florența – Catedrala Santa Maria del Fiore

Indubitabil, atunci când zici Firenze, zici Domul sau Catedrala Santa Maria del Fiore.

Celebrul Dom din Florența este a treia catedrală din lume ca mărime, după Catedrala Sf. Petru din Roma și St. Paul din Londra. Clădirea este impozantă, iar cupola lui Brunelleschi poate fi văzută de pe străzi ceva mai îndepărtate de Piazza del Duomo. Bineînțeles, cupola domină fotografiile panoramice ale orașului și a devenit simbolul orașului florentin.

Aflată într-o competiție cu orașele Siena și Pisa, care construiau domuri impresionante, Florența avea nevoie de construirea unei noi catedrale, pe lângă micuța Santa Reparata, ce data din secolul V sau VI. La proiectarea Domului din Florența au luat parte arhitecți și artiști de seamă ai vremurilor –  pe lângă alții, Arnolfo di Cambio, Giotto di Bondone, Francesco Talenti, Baccio d’Agnolo și, bineînțeles, Filippo Brunelleschi.

Arhitectul Brunelleschi a fost cel care a gândit planurile de construcție a celebrei cupole de pe Catedrala Santa Maria del Fiore, neavând încă tehnologia necesară pentru un proiect atât de ambițios. A studiat Pantheonul din Roma și tehnicile romanilor pentru cupole, dar planurile au rămas necunoscute până în ziua de astăzi.

Este un mister cum au reușit în vremea aceea (secolul XV, anul 1436) să construiască o cupolă de dimensiunea acesteia (măsoară 91m înălțime).

Dacă nu aveți probleme fizice sau claustrofobie, vă sfătuiesc să urcați cel 463 de trepte până sus, pe Domul din Florența. De acolo, priveliștea este una ce te lasă fără cuvinte.

Revenind la exteriorul absolut superb al Domului, acesta este placat cu marmură verde, roz și albă, ceea ce îi oferă un aer cu totul special. Mie mi s-a părut că este parcă desprinsă dintr-o realitate virtuală, ba că este o hologramă, o proiecție, că nu poate exista așa ceva în realitate. :)) Lumina în care am admirat edificiul a completat armonios toate detaliile de pe fațadele catedralei.

Porta della Mandorla este o ușă ce înfățișează Înălțarea la Cer a Maicii Domnului, capodopera lui Nanni di Banco (1420). Imediat lângă, se află opera lui Michelion – Dante și Divina Comedie.

Pe cât de complex și încărcat este exteriorul Domului, pe atât de simplu este interiorul.

Chiar și așa, este impresionant prin dimensiuni, dar și prin picturile de pe tavan și splendoarea mozaicurilor, cel mai vechi datând încă din 1225.

Este de văzut și cripta din interiorul catedralei, acolo unde se află ruinele fostei biserici Santa Reparata. Acest loc a fost decopertat în anul 1960 și s-au descoperit numeroase relicve, dar și mormântul lui Filippo Brunelleschi, arhitectul cupolei.

Cele mai multe dintre operele de artă din interiorul Catedralei Santa Maria del Fiore au fost mutate în Muzeul Domului.

Bilete Domul din Florența

Catedrala se poate vizita gratuit. Pentru a urca pe cupolă, ne-am luat un abonament valabil 3 zile, care a costat 30 de euro de persoană (preț întreg). În acesta, erau incluse intrările în Dom, Baptisteriu, Clopotniță și Muzeul Domului.

La coborârea din Domul din Florența

Binînțeles, recomand să vă faceți programare și să mergeți cu 10-15 minute înainte de ora rezervării. (Nu știu dacă mai sunt valabile aceste prețuri, dar la o simplă căutare pe Google veți găsi mai multe detalii despre astfel de abonamente. Acum am văzut că există bilete de 85 euro, în care aveți inclusă și intrarea în Galeriile Uffizi, acolo unde noi ne-am luat bilete separate.)

Baptisteriul din Florența

În aceeași superbă piață a Domului, se mai află și Baptisteriul (Battistero).

Situat chiar în fața Catedralei Santa Maria del Fiore, Baptisteriul este cel mai vechi edificiu religios din Florența, fiind și prima catedrală a orașului. A fost recunoscut ca Baptister al Florenței în anul 1128.

Este impresionant privit atât din interior, cât mai ales din exterior. Clădirea octogonală reprezintă o atracție a orașului Florența, fiind la rândul său spectaculos prin plăcile de marmură albă și verde ce-l acoperă în întregime.

Deși nu ai cum să le omiți, nu uita să admiri cele trei perechi de uși din bronz turnat de pe una dintre fațadele Baptisteriului (cea dinspre Dom). Ușile au fost construite de Andrea Pisano (1330) si de Lorenzo Ghiberti (1403 – 1424), pe ele fiind înfățișate scene din Biblie. Cele originale au fost mutate Muzeul dell’Opera del Duomo pentru a fi protejate de poluare.

Privește cerul! Da, atunci când vizitezi Baptisteriul din Florența nu uita să privești în sus. Tavanul este un mozaic superb, în care se disting scene biblice din viața lui Iisus, a Fecioarei Maria, a lui Iosif și a Sf. Ioan Botezătorul (numit de Dante Alighieri în Divina comedie „frumosul meu San Giovanni”).

Clopotnița (Campanile di Giotto)

Turnul clopotniței a început să fie construit în anul 1334 și a fost finalizat abia în 1359, trecând prin „mâinile” lui Giotto, Andrea Pisano și Francesco Talenti.

Puteți urca și aici cele 414 trepte până în vârful clopotniței pentru a vă bucura de priveliștea asupra orașului. Noi am zis pas. :))

Muzeul Domului (Museo dell’Opera del Duomo)

Inițial, clădirea în care se află astăzi muzeul a fost ridicată în 1926 pentru a servi drept depozit pentru materialele de construcție. Museo dell’Opera del Duomo a fost înființat în 1891 și adăpostește opere importante ale lui Michelangelo și Donatello, plus multe altele. Acestea au fost mutate aici din Dom pentru a fi protejate de poluare și factori externi ce pot duce la deteriorarea rapidă a acestora.

Galleria degli Uffizi, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Florența

Pe lângă Dom și Piazza del Duomo, pe lista cu obiective turistice din Florența pe care e musai să le vizitezi, pune și Galleria degli Uffizi. Vei avea ocazia aici să intri într-un univers aparte al artei. Rezervă-ți cel puțin câteva ore (sau chiar o zi întreagă) pentru această vizită. Muzeul este foarte mare și îți oferă posibilitatea de a admira chiar și de la câțiva centimetri distanță lucrări unice, adevărate capodopere realizate de marii artiști ai perioadei Renașterii.

Clădirea a fost proiectată în anul 1560 pentru a găzdui birourile instituțiilor administrative (de unde și denumirea), iar astăzi reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Italiei, dar și unul dintre cele mai mari, apreciate și vizitate muzee din întreaga lume.

Bineînțeles, și aici vă recomand să rezervați din timp bilete, chiar dacă acest lucru presupune o taxă suplimentară. Din câte rețin, noi am cumpărat biletele pe loc (după ce am stat la o coadă relativ ok, de 10-15 minute), asta în luna martie. În plus, vă va ajuta foarte mult un ghid audio. Costă 5 euro/persoană și vă descrie în amănunt fiecare piesă din muzeu, culoarele și încăperile. Oricum, fiecare operă de artă are descrierea sub denumirea situată în imediata apropiere.

Galleria dell’Accademia

Pentru că timpul petrecut în Florența a fost extrem de scurt (pentru câte are de oferit acest oraș), nu am ajuns și la Galleria dell’Accademia, acolo unde poate fi admirat David al lui Michelangelo, cel original. Că pe cel de lângă Palazzo Vecchio îl poate admira orice turist, fiind situat în aer liber.

Atunci când l-a creat pe David (de mărimea lui Goliat), Michelangelo avea numai 29 de ani, aducând astfel un omagiu orașului Firenze.

Palazzo Vecchio

Deși relativ simplă din punct de vedere al arhitecturii exterioare (față de Dom și Baptisteriu), clădirea palatului este una impresionantă mai ales prin dimensiunile sale. Construcţia palatului a început în anul 1299, acesta fiind ulterior extins în repetate rânduri – în 1343, 1495 şi ultima dată în secolul XVI, de către Vasari şi Buontalenti.

Timp de secole, Palazzo Vecchio a reprezentat centrul politic al oraşului și a fost denumit așa după ce Cosimo I de Medici s-a mutat la Palazzo Pitti.

Principala atracție este reprezentată de Salone dei Cinquecento, opera lui Cronaca, ce impresionează prin fresce şi sculpturi, creaţii ale lui De Rossi. (Vă recomand să căutați pe Netflix documentarul despre Palazzo Vecchio.)

Piazza della Signoria și Fontana del Porcellino

Această piață se mândrește cu faptul că aici se află Palazzo Vecchio. Chiar lângă palat se află copia statuii lui David și fântâna lui Neptun (care mi-a amintit de cea văzută în Piața Maggiore din Bologna).

În imediata vecinătate se află Piazza del Mercato Nuovo, acolo unde vei găsi celebra statuetă din bronz a Mistrețului, Fontana del Porcellino. La fel ca orice fântână celebră, se spune că îți îndeplinește dorințe dacă arunci monedă într-însa. În cazul de față, dacă mângâi porcușorul pe rât și îi pui o monedă în gură. Mă rog, eu nu am făcut asta. Îmi îndeplinesc altfel dorințele. :)) 

Ponte Vecchio

După cum îi spune și numele, Ponte Vecchio este un pod vechi care, pe vremea romanilor, făcea legătura cu Via Cassia, legând Roma de orașele din nordul Italiei.

Se pare că a apărut în documentele vremii încă din anul 966, dar a fost distrus de o calamitate (potop) și reconstruit în 1345 în versiunea pe care o putea admira și astăzi. Ponte Vecchio este singurul pod care a scăpat de bombardamentele nemţilor în cel de-al doilea Război Mondial.

Astăzi, acesta este o zonă pietonală, în care găsim magazine de bijuterii – coliere, inele şi alte accesorii foarte scumpe. :)) De obicei, este foarte aglomerat, dar tot am reușit să surprind câteva imagini faine (în care să apar singură :D).

Alte obiective turistice din Florența

După cum aminteam și mai sus, nu am zăbovit foarte mult în Florența, având în plan să vizităm și alte orașe ale Italiei. Așa că, ce noroc!, ne-au mai rămas de vizitat câteva obiective turistice extrem de frumoase ale acestui „muzeu în aer liber”:

Ponte alle Grazie

Un alt pod celebru, nu la fel precum Ponte Vecchio, dar cu o istorie demnă de menționat. A fost construit undeva prin secolul XIII, a rezistat numeroaselor potopuri, însă nu a scăpat (precum „fratele” său) de bombardamentele din cel de-Al Doilea Război Mondial. A fost refăcut, iar astăzi are, simplu, funcția de… ați ghicit, pod.

De asemenea, puteți pune pe listă și Palazzo Pitti, Giardino di Boboli, Basilica Santa Maria Novella, Cappelle Medicee, Piazzale Michelangelo, Parco delle Cascine, Basilica di Santa Croce (acolo unde se află monumentul funerar al lui Michelangelo, realizat de Vasari in 1570, sarcofagul lui Machiavelli (1787), cavoul lui Galileo (1737), cavoul umanistului Leonardo Bruni) și Muzeul Galileo (Muzeul de Știință).

Cam atât pentru azi. Acestea fiind zise, cred că acesta reprezintă abia prima parte a articolului. Dar cine știe pe unde ne vor mai purta călătoriile viitoare? ^_^ Rămâneți pe aici și veți afla.

Voi ați vizitat aceste obiective turistice din Florența? Sau aveți în plan?

One Reply to “Obiective turistice din Florența pe care trebuie să le vezi neapărat”

Tu ce zici despre asta?