Obiective turistice din Bologna – Ce am văzut și mi-a plăcut în orașul porticurilor

Atunci când spun Bologna, îmi vin în minte trei lucruri: paste bolognese, porticuri și, bineînțeles, Piazza Maggiore. Am fost în vizită anul trecut, iar luna aceasta urmează să merg din nou. Și uite așa mi-am amintit că ar fi ideal să trec în revistă (și aici) principalele obiective turistice din Bologna.

Piața Maggiore

Așa cum, în trecut, toate drumurile duceau la Roma, la fel se întâmplă și cu Piazza Maggiore în Bologna. Atunci când ajungi în acest oraș, este recomandat să mergi mai întâi aici. Pare că tot orașul își dă întâlnire în această piață, fie că vorbim de localnici sau de numeroșii turiști ce îl vizitează.

Aici, în Piazza Maggiore, găsești principalele atracții din Bologna, situate la câteva minute una de cealaltă:

Fântana lui Neptun – Fontana del Nettuno

Realizată la ordinul lui Papa Pius al IV-lea, de către Giambologna, este una dintre cele mai frumoase fântâni construite în secolul al XVI-lea. Legenda spune că, la fel ca în cazul lui David al lui Michelangelo sau orice alte opere artistice cu nuduri din acea perioadă, părțile intime ale lui Neptun au fost realizate cât mai mici, pentru a nu crea locuitorilor sentimentul de inferioritate.

Salaborsa

Din Piazza del Nettuno poți intra direct în biblioteca publică a orașului – Biblioteca Salaborsa. În interiorul acesteia sunt păstrate ruine de pe vremea romanilor. Programul de vizitare este de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 20:00, luni 14:30 – 20:00, iar duminica, închis.

Palazzo D’Arcusio

Palazzo D’Arcusio sau Palazzo Comunale a fost construit în secolul al XIV-lea și găzduiește în prezent sediul primăriei. Fațada este impresionantă (cum sunt cele mai multe clădiri din întregul oraș), iar în interior pot fi vizitate o capelă și un muzeu de arte frumoase. Noi nu am avut timp să vizităm propriu-zis fiecare clădire din Piazza Maggiore, dar ne-am bucurat de o vreme frumoasă și am admirat din exterior arhitectura și zumzetul orașului.

Basilica San Petronio

Singurul edificiu în care am intrat a fost Basilica San Petronio, a treia cea mai mare biserică din Italia, după Domul din Milano și cel din Florența, și a zecea cea mai mare biserică din lume. În alte surse am găsit că ar fi a 15-a. În orice caz, este foarte mare, astfel încât nu ai cum să o treci cu vederea atunci când ajungi în Piazza Maggiore.

Dedicată Sfântului Petronius, părintele spiritual al orașului Bologna, San Petronio e construită în stil gotic. Deși construcția acesteia a început în anul 1388 și a durat până în 1479, exteriorul basilicii nu a fost finalizat (cel mai probabil din lipsă de fonduri), fiind doar pe jumătate acoperit cu marmură colorată. În partea de sus a frontispiciului pot fi văzute cărămizile construcției.

Îți recomand să vizitezi interiorul bisericii. Noi am rămas impresionați de fresce, multitudinea de detalii ale picturilor murale sau ale vitraliilor, dar mai ales de înălțimea coloanelor și a tavanului. În plus, în interiorul bisericii vei găsi și o linie de meridian, construită în 1655 și integrată în podea.

Palazzo Re Enzo

Chiar lângă Fântâna lui Neptun (în dreapta ei, cum te uiți din față) și vizavi de Basilica di San Petronio, se află Palazzo Re Enzo. Clădirea a fost construită în 1245 și a găzduit administrația publică vreme de 23 de ani, fiind reședința Regelui Enzo al Sardiniei (de unde și numele).

Dacă vrei să faci o vizită virtuală acestui edificiu cu o istorie de secole în spate, o poți face prin intermediul Google Maps aici.

Turnurile din Bologna

Deși nu sunt nici pe departe la fel de celebre precum Turnul din Pisa, turnurile înclinate din Bologna atrag și ele numeroși turiști curioși. În zilele noastre, cele mai cunoscute sunt:

Turnurile înclinate Asinelli și Garisenda

Simboluri ale Bolognei, turnurile Asinelli și Garisenda poartă numele familiilor nobile rivale ce le-au construit unul lângă altul, între anii 1109 și 1119.

Folosit cândva ca închisoare și fortăreață, Turnul degli Asinelli măsoară 97,2 m, fiind singurul care poate fi vizitat. Biletul costă 5 euro/persoană și îți permite urcarea celor 498 de trepte până sus, de unde poți admira priveliștea asupra întregului oraș. Programul de vizitare este 09:00-19:30, iar o vizită este limitată la 45 de minute.

Un alt turn dintre cele 20 care au supraviețuit trecerii timpului, Turnul Garisenda măsoară doar 47 metri înălțime, după ce, în secolul 14, a trebuit micșorat de la 60 m, din cauza unei înclinări vizibile (până azi), fiind un pericol pentru comunitate. Gradul de înclinare a survenit din cauza terenului pe care este construit turnul și din cauza fundației acestuia. Momentan, accesul turiștilor nu este permis, fiind în plin proces de restaurare.

Bologna, orașul porticurilor

Când ajungi în Bologna, este imposibil să nu remarci arcadele lungi, înalte și cu adevărat impresionante. Acesta este orașul cu cei mai mulți kilometri (peste 40) de porticuri din lume. Au început să fie construite în anul 1041 și aveau ca scop mărirea locuințelor oamenilor, mai ales că a existat un număr mare de studenți veniți în Bologna, un oraș aflat în plină dezvoltare. Pe lângă acest aspect, porticurile mai aveau rolul de a-i proteja pe cetățeni de vremea rea.

În secolul 13, a devenit necesară construcția de noi arcade, suficient de înalte pentru a trece pe sub ele o trăsură. Cel mai înalt portic este Corte Isonali (pe strada Maggiore, 21), având 9 metri înălțime, iar cel mai lung portic din Bologna și din lume are 3796 m, 666 de arcade, legând centrul orașului de Sanctuarul Madonnei di San Luca. 

Ce obiective turistice din Bologna ar trebui să vizitezi

Așa cum am spus mai sus, noi am fost în trecere prin oraș și nu am apucat, firește, să bifăm toate obiectivele turistice. Ce v-aș mai recomanda ar fi:

  • Sanctuarul Madonnei din San Luca, una dintre cele mai vechi biserici din Bologna;
  • Basilica San Domenico;
  • Quadrilatero – o mică zonă din centrul orașului, unde poți găsi cele mai bune magazine – mall, Galleria Cavour, cu celebrele branduri – Prada, Louis Vuitton etc.
  • Teatrul anatomic Archiginnasio – aici, studenții la medicină învață anatomie privind nemijlocit la disecția cadavrelor. Interiorul merită toată atenția, prin decorul impresionat și minunatele gravuri în lemn.
  • Piazza Santo Stefano și Basilica di Santo Stefano

Stadionul Renato Dall’Ara

Dacă sunteți pasionați de fotbal (sau nu neapărat), puteți merge pe celebrul stadion din Bologna, Renato Dall’Ara. Exteriorul păstrează arhitectura veche, acesta fiind construit în urmă cu un secol (1925).

Regăsim și aici celebrele arcade:

La final, după o cursă nebună în jurul stadionului, în căutarea autocarului celor de la Atalanta (adversarii Bolognei din seara de 20 martie), l-am găsit și am reușit să facem o poză cu Mihăilă. Valentin Mihăilă. 😀 Tricoul lui se află și în ziua de astăzi în posesia mea, hehe.

Înainte de meci, ne-am oprit la un restaurant de lângă stadion, unde am încercat ceva nou. Nu mai rețin exact cum se numeau preparatele, dar au fost delicioase. Și ieftine. 😀

Mâncarea din Bologna

Când spui Italia, spui „muzeu în aer liber” și mâncare delicioasă. Sau așa gândesc eu, cel puțin. 😀 Dacă ajungi aici, e musai să încerci bucătăria locală. Noi am optat pentru tagliatelle al ragu și lasagna bolognese, asezonate frumușel cu un Aperol Spritz.

Ce mai puteți încerca: tagliatelle cu mortadella, spaghetti bolognese sau tortellini en brodo, zuppa inglese, tortellini al ragu, lasagne verdi (cu pesto), gramigna alla salsiccia și cam tot ce găsiți în osteriile locale.

De menționat este faptul că restaurantele sunt închise de la 14:30-15:00 până pe la ora 19:00 (cel puțin, așa era când am mers noi, în martie). Tocmai din acest motiv, trebuie să căutați din timp o masă liberă (dacă vreți în centru) și să vă înarmați cu răbdare. Noi chiar am așteptat în picioare să se elibereze ceva. Dar a meritat din plin.

Bineînțeles că nu am plecat fără să savurăm un cappuccino și un gelatto fix lângă Piazza Maggiore.

Cam atât pentru astăzi. Voi scrie în curând și despre obiectivele vizitate în alte orașe ale Italiei. De-abia aștept să o revăd luna aceasta! Ciao!

3 Replies to “Obiective turistice din Bologna – Ce am văzut și mi-a plăcut în orașul porticurilor

  1. Obiectivele turistice din Bologma merita cu adevarat vazute si pot oferi atat turistilor cat si localnicilor bucurii si experiente memorabile. Este un oras despre care se poate vorbi ore intregi datorita tuturor frumusetilor sale!

Tu ce zici despre asta?