Mai nou, dau și sfaturi de viață: Cum să trăiești frumos la 30 de ani

Da, mai nou, cu anul ăsta ce tocmai a început, mi-am zis că pot scrie câte ceva din și despre experiența mea de viață ce se află în plin proces de înflorire. 😀
Așadar, trecând direct la subiectul discuției, vă pot împărtăși câteva idei despre cum să trăiești frumos la 30 de ani.

  1. Ai grijă de carieră. Investește în dezvoltarea ta personală.
    • Până la 30, se presupune că deja ți-ai ales drumul în viață, că știi din ce meserie „vrei să ieși la pensie” și deja ai facultatea/masterul necesare pentru a-ți găsi și un job în domeniu. Ce faci mai departe? Înveți. Experimentezi. Iar înveți. Îmi place să spun despre mine că nu le știu pe toate, dar că mi-aș dori să le aflu. Învățăm toata viața, asta e cert, și nu mă refer doar la școală. Te descoperi pe tine, cu limite și abilități, cu temeri și puterea de a le depăși. Trebuie să-ți găsești motivația și să o menții vie pe tot parcursul tău prin lume. Aici se află, de fapt, adevărata provocare.
  2. E cazul să începi să adopți un stil de viață sănătos.
    • Aici încă am probleme, trebuie să recunosc. Când zic stil de viață sănătos, mă gândesc inevitabil la trei lucruri: alimentație sănătoasă, mișcare și somn. Sufăr pe toate planurile. Mănânc haotic, mișcare zero, somn dereglat. Și toate astea din lipsă de timp. Am impresia că zboară zilele ca și cum n-ar fi, că au doar 14-16 ore și că abia apuc să fac jumătate din tot ce-mi propun. Lucrez la acest aspect important și încerc să devin mai organizată cu timpul meu liber.
  3. Nu-ți pierde timpul. Stabilește-ți prioritățile.
    • Cred că, din dorința de a face cât mai multe lucruri odată, ajung la suprasolicitare. Soluția, pe scurt? Prioritizare – să mă concentrez pe lucrurile cu adevărat importante și să le fac pe acelea cât de bine pot. Apoi să păstrez ceva timp și pentru mișcare, ceva gătit rețete sănătoase și pentru un somn bun de după-amiază. Oh, ce bine sună!
  4. Apreciază-i pe cei ce-ți sunt alături și arată-le asta.
    • Unul dintre lucrurile valabile la orice vârstă: spune-le celor apropiați cât de mult înseamnă ei pentru tine. Nu trebuie să aduci toată ziua, bună ziua „te iubesc” în discuție, dar asigură-te că, măcar din când în când, cei la care ții știu cât îi apreciezi. Gândește-te cât de mult te ajută o încurajare atunci când simți că lumea ta s-a prăbușit sau cât contează un gând frumos dimineața, când ești lipsit de orice motivație sau stare bună. La mine funcționează. Vezi la tine ce merge.
  5. Asumă-ți riscuri, încearcă ceva nou. Ieși din zona de confort.
    • Se cunoaște bine faptul că un adult este mult mai precaut decât un copil. Când depășim un anumit prag al vârstei, începem să cântărim mai mult o decizie, măsurăm mai mult o vorbă sau un gest, ne asumăm riscuri din ce în ce mai rar. Ieșim foarte rar spre deloc din zona noastră de confort. Iar asta nu înseamnă nicidecum evoluție. Înseamnă stagnare, dacă nu regresie. Înseamnă frica de nou și preferința pentru un loc călduț, deja știut. La 30 de ani se pot ivi numeroase oportunități de dezvoltare (vezi și punctul 1). Trebuie doar să îți asculți instinctul și să ai grijă de punctul 3. Cu punctul 4 la purtător, fie că a ieșit totul cum ai sperat sau nu, bucură-te de vârsta asta minunată.

Sau pur și simplu scrie rețete miraculoase despre cum să trăiești frumos la treijdăani, în timp ce mănânci o napolitană cu ciocolată la 4 am. Orice te face fericit! Ori-ce.

Tu ce zici despre asta?