Gata oricând! Eroii de la podul Jiului – un film despre olteni și despre români, în general

Încă o avanpremieră la Cineplexx Băneasa, veți spune. Dar a fost cu totul specială, voi spune. Pentru că subiectul filmului Gata oricând! Eroii de la podul Jiului mi-a amintit de casă, adică de viața la țară (e drept, pe timp de liniște și pace), m-a trimis cu gândul la călătoriile în Târgu Jiu sau pe întreaga Vale a Jiului.

Gata oricând! Eroii de la podul Jiului, un film despre olteni, dar și despre români, în general

Încă din primele minute, am avut parte de o surpriză foarte plăcută: apariția Coloanei infinitului:

Ca structură, filmul are o construcție bazată pe simetrie, una circulară… Veți înțelege mai multe după ce îl veți vedea.

Oricum, mi-a plăcut că am revăzut frânturi din România de la începutul secolului trecut, cu casele și portul de atunci, cu graiul oltenesc și… natura (omului) din acele vremuri.

Dar despre ce este vorba?

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului” este un film istoric, bazat pe o întâmplare reală, și prezintă povestea comisarului Ioan Popilian.

Sinopsis:

În dimineața zilei de 14 octombrie 1916, când un tânăr cercetaș descoperă că temuta armată germană a ajuns nestingherită aproape de Târgu-Jiu, îl anunță în grabă pe comisarul orașului Ioan Popilian și, împreună cu câțiva polițiști și cercetași, ajutați de câțiva civili rămași în orașul deja evacuat, luptă la Podul Jiului pentru a opri ocuparea orașului de inamic până la sosirea armatei române.

Ocuparea podului ar fi dus la ocuparea gării, lucru ce ar fi permis armatei germane să oprească retragerea armatei române. Un film după o întâmplare reală.

În rolurile principale au fost distribuiți doi fraţi din Târgu Jiu, Emanuel şi Robert Cercelaru, alături de actorii profesionişti Liviu Cheloiu, Daniel Nuţă, Cătălina Romaneţ.

Gata oricând! Eroii de la podul Jiului – Nu doar un alt film distribuit de Cineplexx

Vineri seară, la avanpremiera de la Cineplexx Băneasa, au fost prezenți în sală și actorii din film, regizorul și alți membri ai staffului. La final, au urcat pe scenă și au spus câteva cuvinte despre realizarea filmului, buget… (vezi ultimul paragraf), cu mulțumiri și emoții pentru aplauzele  de la final. Eroii merită. Merită cinstiți, merită comemorați și merită dați drept exemplu. La cât mai multe filme de genul, zic!

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, va avea loc lansarea în cinematografele #Cineplexx și veți putea urmări filmul istoric „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, în regia Sergiu Prodan şi Silviu Tripăduş.

„Eroii de la Podul Jiului” este prima parte din trilogia „Gata oricând!”, dedicată cercetaşilor care au luptat în Primul Război Mondial.

Discuții și scandal în jurul producției

Pentru că am găsit acest articol, pentru că pare documentat și pentru că nu-mi place să bag sub preș chestii pe care, totuși, le-am aflat, vă las mai jos un fragment dintr-un articol publicat în iunie 2022 pe gorjeanul.ro:

* Filmul a costat 5 milioane de lei, jumătate fiind bani de la CNC și de la Ministerul Culturii
* Regizorul filmului, Sergiu Prodan, promovat Ministru al Culturii în Basarabia
* Statul închide ochii, Ministerul Culturii se face că plouă.
* Ultima comunicare despre film, în decembrie 2020: ,,Mai avem o țâră și scăpăm…”
* Iunie 2022: niciun site, niciun trailer al filmului, nimic…
* ,,Ce se întâmplă nu este etic și nici profesional, ne este afectată imaginea noastră ca oameni de film” – Florian Anghel, regizor.

Continuarea articolului, aici. Concluziile le trageți singuri.

2 Replies to “Gata oricând! Eroii de la podul Jiului – un film despre olteni și despre români, în general

  1. Ai spus bine, articolul care ataca filmul pare documentat. Daca citesti cu atentie ai sa vezi ca nu este nimic documentat serios, doar adunate informatii publice si amestecate sa para hotie. Omul, acel regizor de care nu stiu cine a auzit, zice ca de ce nu s-a facut filmul, unde sunt banii de la guvern. Pune intrebari care par pertinente dar tot acelasi ziar a dat un articol mai tarziu spunand ca intr-adevar banii nu au ajuns la niciun producator care a castigat dreptul de retur la taxe pentru ca au existat suspiciuni de frauda si atunci toate dosarele au fost oprite de la plata. Cu alte cuvinte, nu numai ca nu au luat banii castigati pe drept dar au facut si filmul si inca facut bine. Am fost si eu vineri.Era ok articolul tau de blog daca nu citai ceva care e neclar oricum. Brusc a devenit un articol/detectiv, in loc de un review onest. Ma intreb cati au scris de Tarantino si despre filmele lui in felul asta cand s-a aflat ca producatorul lui a fost un golan care profita de actrite si s-a dus probabil pe drept direct la puscarie.

Tu ce zici despre asta?