Cu toate restricțiile impuse de autorități cu privire la evenimentele desfășurate în (plină) pandemie, Evensys a continuat să organizeze conferințele celebre cu care ne-a obișnuit de mulți ani de zile. Și nu sunt deloc niște evenimente organizate așa, să fie, ci unele în care se vede implicarea atât a celor din spatele companiei, dar și a speakerilor.
Așa s-a întâmplat și în cazul conferinței Digital Marketing Forum 2021, desfășurată online pe 14 și 15 aprilie.
Mai multe detalii despre cele două zile găsiți pe digitalforum.ro, dar vă voi spune doar atât:
- pe 14 aprilie a avut loc conferința și a oferit oamenilor de marketing kit-ul de informații necesar pentru a face față provocărilor în mediul digital. Sesiunile din întreaga zi au reunit specialiști locali și internaționali.
- pe 15 aprilie, ziua de training, a avut loc un training intensiv de marketing digital pentru profesioniștii români din companii medii și mari, care vor să își valideze strategia actuală și, în acelasi timp, să afle tactici actuale.
Eu am fost plecată din București în prima zi, dar am fost foarte bucuroasă că am putut participa la sesiunea de training. Programul a fost unul creat parcă pe sufletul meu. :)) Din tot ce am ascultat, mi-am notat ce consider că ar merita dat mai departe către voi, cititori, marketeri sau oameni care își construiesc un brand personal.
Așadar, vă voi oferi câteva idei (pe care le voi prezenta pe scurt) despre Facebook Marketing, Instagram Marketing și YouTube Marketing.
Facebook Marketing – Dragoș Smeu – MAVERICKS
Atunci când vine vorba despre Facebook Marketing, avem două paradigme: una organică și una plătită.
Bineînțeles, așa cum știe toată lumea, paradigma organică nu merge în direcția dorită de noi. A scăzut mult reach-ul organic.
Facebook reprezintă un spațiu media. Este o rețea de socializare unde comentăm, dăm like-uri etc., dar este un spațiu media.
Chiar și în prezent, Facebook rămâne cea mai populară rețea de socializare de pe glob. Potrivit specialiștilor, 33% din populația planetei folosesc Facebook. În prezent, populația lumii este de 7,7 miliarde de oameni, iar 65% dintre aceștia au vârste cuprinse între 15 și 64 de ani – 4,9 miliarde.
Există peste 11 milioane de useri activi de Facebook în România.
Ținând cont de aceste cifre, nu putem neglija acest public atunci când vrem să creștem un brand sau să promovăm un produs nou sau serviciu.
Cum abordăm campaniile pe Facebook
Anatomia unei campanii de facebook:
- Nivel 1 Campanie – nivelul cel mai general – Este momentul în care stabilim obiectivul campaniei.
- Nivel 2 Ad set – seturi de anunțuri – Stabilim bugetul, audiența, placements.
- Nivel 3 – Ad (anunt) – cel mai detaliat nivel – În acest moment, elaborăm copy + vizual, dar și landing page-ul. Nivelul 3 este singurul punct în care campania ta se intersectează în mod direct cu clientul (utilizatorul).
Obiective ale campaniei
- Awareness – hello, sunt, exist etc
- Consideration – te ia in considerare pentru achiziție
- Conversie – cumpără de la tine
- Loyalty – pentru clienții care au făcut deja acțiunea dorită de tine
Nu gândiți doar pe o singură etapa de achiziție, este vorba de un mix între cele patru.
Exemplu de campanie: National consumer promo – cod de sub capac sau eticheta
Silozul 1 Awareness – avem acel produs, ne dorim ca utilizatorul să meargă la raft, să vină acasă și să bage codul – vom crea o campanie de reach.
Silozul 2 Consideration – uite locul în care trebuie să adaugi codul – campaniile de trafic.
Campania de engagement – cu influenceri – mesaje preluate de ei și creștem reacțiile pozitive legate de brandul nostru.
Campania de video views – creați conținut video, îți oferă o expunere destul de mare
Conținutul video are un reach mai mare decât o campanie cu un visual static.
Silozul 3 Conversion – mesaj de acțiune (abia aici îi zici „Adaugă codul”)


O idee bonus: Pixel = algoritm
AUDIENTA
Nu ignorați audiența din segmentul 45-64 de ani, este mai puțin targetată decât 24 – 35 ani.
Există două publicuri: public cald (deja te cunosc în online, au interacționat cu conținutul tău) și public rece (cei care nu au auzit de tine). Proporția ideală pentru o campanie este de 30% public cald – 70% public rece.
PLACEMENTS
Particularizați mesajul în funcție de canalul prin care vă doriți să ajungeți la utilizator.
ADS
Fiți creativi atunci când vine vorba de interacțiunea cu un potențial client. Nu folosiți doar call to action-uri în care să spuneți ce să facă utilizatorul. Campania ar putea avea rezultate mai bune dacă folosiți o imagine care să ducă în zona de umanitate – Exemplu: Reclamă la un vin: văd un om acolo și relaționez cu el (și eu am fost la o petrecere, am amici și vreau să beau o sticlă de vin cu ei).
Propunere de exercițiu: Creați un ad în care să nu aveți niciun cuvânt pe banner, să transmiteți o stare, un sentiment. (Aș completa eu: căutați măcar câteva exemple în acest sens și inspirați-vă pe viitor din acest tip de reclame.)
SUCCES
Există 127 de KPI metrici cheie pe care să îi urmărim. Alegeți maxim 10.
Instagram Marketing – Raluca Radu – MTH DIGITAL
Am aflat multe lucruri utile și de la Raluca Radu. A avut un discurs bine structurat, ușor de înțeles, și-a legat bine ideile și nu mi-a pierdut atenția pe tot parcursul celor 40 de minute în care ne-a vorbit despre Instagram Marketing.
Mi-am notat doar câteva dintre aceste idei.
Dacă aveți un magazin online, asigurați-vă că aveți și Instagram shopping activat – în acest mod, deschid o clonă a magazinului meu online în Instagram shop.
Această setare vă permite să etichetați produsele în orice story sau postare. Utilizatorul dă click pe produs și vede descrierea, apoi poate ajunge în site. Da, Instagram shopping trimite utilizatorii pe site fără să ai opțiunea swipe up activă (opțiune disponibilă pentru conturi cu peste 10k followers).
Folosiți Insta Stories. Dacă nu aveți swipe up, din story puteți trimite utilizatorii către Insta shop, iar de acolo ei ajung pe site.
Important! Video-urile trebuie să aibă sunet pe Instagram (mai ales în stories, utilizatorii privesc clipurile cu sunet), spre deosebire de Facebook, unde clipurile ar fi ideal să aibă subtitrare.
Top placements: Instagram stories, Instagram explore, Instagram feed
Vă las mai jos o galerie foto cu câteva printscreen-uri realizate în timpul conferinței.
YOUTUBE MARKETING – Mihai Andrei – WEBDIGITAL
În ceea ce privește YouTube Marketing, am salvat câteva date care mi-au părut foarte interesante, cu atât mai mult cu cât nu găsești peste tot cifre de bugete investite în anumite campanii de YouTube.


De curând, am început și eu să rulez reclame pe clipurile mele de pe YouTube (yeey!), dar nu am investit (și nici nu am de gând) în campanii de promovare a vlogurilor. Dar, ca idee, nu știam că există atâtea tipuri de ads. Și mă refer aici la cele din categoria Special Ad formats.
Unul dintre cele mai întâlnite blocaje este cel al modului în care poate fi creat un video. Mulți reprezentanți ai departamentului de marketing se împotmolesc în căutarea răspunsului: Cum creez un video? Nu de alta, dar nu am sume de zeci de mii de euro pentru realizarea unuia.
Ai trei posibilități:
Cam acestea au fost ideile mele de la Digital Marketing Forum 2021. Mă bucur că am reușit să public articolul destul de rapid și că mi-am organizat ideile în scris atât pentru mine, cât și pentru voi. Sper să vă fie de folos! ^_^
Mulțumesc pentru rezumat, eu nu am putut participa și tare mi-a părut rău. Însă am aflat câteva lucruri de la tine ❤️
Nu am apucat să particip decât joi, dar, uitându-mă pe program, am prins fix ce mă interesa mai tare. Mă bucur mult că ți-a fost de folos! :*