Elvis, filmul anului 2022 | 5 motive pentru care TREBUIE să-l vezi

Vă spun sincer că aveam toate motivele din lume să nu ajung la avanpremiera filmului Elvis. Dar mi-am zis că trebuie să fie ceva de neratat, totuși. Îi mai ascult din când în când unele piese, dar n-am văzut până acum niciun film despre viața lui. Nu am avut, deci, niciun termen de comparație. Și a fost mai bine așa. 😀

Elvis, filmul anului 2022

…pentru mine, cel puțin. Nu am văzut încă Top Gun 2, dar nu cred că ar avea cum să-l detroneze pe Elvis. Nup, nici măcar Tom Cruise și dietele lui minune ce-l fac să arate ca la 30 de ani, nici măcar toate efectele speciale sau vreo poveste. Dacă va fi cazul, voi reveni aici cu un later edit.

Nu avem nicio așteptare de la acest film până în ziua avanpremierei (22 iunie 2022). Apoi am văzut acest trailer:

Și mi-am zis: hmm.. cred că e musai să văd filmul ăsta! Dar știți cum e, în trailere se exagerează mult. În fine.

Am ajuns la Cineplexx Băneasa pe la 19:15, iar la 19:30 începea. Dar am avut destul timp să văd marea… de vedete prezente la eveniment. Am recunoscut câteva fețe, dar las aici doar:

Plus că am avut plăcerea să văd din nou un film în Sala Epika, acolo unde ecranul e gigantic, iar scaunele îți vibrează sub tine (și se mai dau și pe spate, să stai cât mai comod). Dacă aveți de ales, mergeți acolo.

Înarmați cu floricele și suculete, ne-am luat locurile în primire și am așteptat. Am văzut cel puțin două trailere interesante, dar nu am reținut nume sau ceva. Știu că era unul cu muulte efecte speciale (la care chiar sper să ajung când se va lansa) și unul românesc.

Bun. Am ajuns și la partea aia a articolului pentru care sunteți aici:

5 motive pentru care TREBUIE să vezi filmul Elvis

1. Poveste

Filmul redă viața lui Elvis Presley, de la copilăria lui într-un cartier de negri din Tupelo, Mississippi, la devenirea lui ca artist în Memphis, Tennessee, și până la transformarea în primul star al rock’n’roll-ului, în Las Vegas, Nevada.

Elvis The Movie urmărește îndeaproape relația artistului (Austin Butler) cu misteriosul său manager, colonelul Tom Parker (Tom Hanks).

Deși poate fi considerat un film documentar (biografic), Elvis are și câteva neconcordanțe:

2. Actori

Bineînțeles, capul de afiș îl reprezintă, zic eu, Tom Hanks, care a făcut un rol excepțional ca Tom Parker. Remarc aici și machiajul și costumele. Tot în prim-plan (cum altfel?) se situează și Austin Butler, cel ce l-a întrupat pe Elvis Presley în toate variantele posibile, cu toate fațetele artistului. A emoționat, a transmis, a atins… Și nu cred că i-a fost deloc ușor.

3. Regizor

Nu știam mai nimic despre Baz Luhrmann până la Elvis.

Am mai zis eu pe aici că nu-s nici vreo cinefilă înrăită și nici nu am memoria numelor. Ata ete. Dar cu ocazia asta, am aflat că:

  • este un director, scriitor, producător de film din Australia (n. 17 septembrie 1962).
  • cele mai importante producții ale sale sunt Red Curtain Trilogy (Strictly Ballroom – 1992, William Shakespeare’s Romeo + Juliet – 1996, Moulin Rouge! – 2001). Dincolo de acestea, notabile sunt Australia (2008), The Great Gatsby (2013) și Elvis (2022). Interesant de citit și alte detalii despre cine a jucat în aceste producții și ce nominalizări a primit. Aici și aici.

4. Soundtrack

Am plecat aproape ultimii din sală. Pe lângă faptul că mă aflam parcă într-o transă după un așa film, am stat să ascult atunci, pe loc, piesa lui Eminem (un alt alb între negri) despre el și Elvis Presley, The King and I, produsă de Dr. Dre:

‘Cause me and Elvis gelled together like cellmates (Hey!)
Yeah, this the Jailhouse, bitch, and I don’t give a– (What?)

Now I’m about to explain to you all the parallels
Between Elvis and me, myself
It seem obvious: one, he’s pale as me
Second, we both been hailed as kings
He used to rock the Jailhouse, and I used to rock The Shelter
We sell like Velveeta Shells & Cheese (Woo! Let’s go!)

Doja Cat – Vegas

Piesa a fost anunțată pe 25 aprilie 2022, iar pe 6 mai a fost lansată ca single, înaintea albumului soundtrack publicat vara asta de RCA Records. Vegas cuprinde elemente din Hound Dog, semnată de Big Mama Thornton.

Dacă vreți să ascultați tot soundrack-ul Elvis, îl aveți aici:

5. Dramă

Dincolo de povestea artistului Elvis Presley, aflăm o mulțime de detalii din viața privată a acestuia, despre relația lui cu Priscilla Beaulieu: cum s-au cunoscut în Germania, cum a decurs totul între ei, venirea pe lume a fiicei lor, Lisa Marie Presley, cea care, peste ani, îi va deveni soție lui Michael Jackson.

Elvis Presley and Priscilla with Lisa Marie – February 1968 (Wikipedia)

Elvis Presley și Priscilla au trăit o poveste de dragoste deloc lipsită de obstacole, mai ales în condițiile în care vremurile erau extrem de tulburi: au avut loc asasinatele lui Martin Luther King Jr. și Robert Kennedy, crime ce l-au marcat adânc pe artist.

Iar în final, pe 16 august 1977, nu drogurile aveau să îl omoare pe Elvis, ci dragostea. Dragostea pentru fanii lui. (Așa cum frumos ni se transmite în film.)

Michael desired to be remembered and worshipped like Elvis.

Nu am făcut această trimitere către King of Pop total aiurea sau doar din prisma relației acestuia cu Lisa Marie. Dar eu, personal, fană MJ, am observat atâââtea puncte comune între cei doi. Apoi am început să citesc mai multe despre „relația” lor.

”The future King of Pop had met the King of Rock and his daughter in late 1974 while performing with the Jackson Five in Las Vegas. Michael, 16 then, was on his way up; Elvis, pushing 40 and terminally addicted, was on his way down.”

Citiți articolul ăsta. Poate vă gândiți și la treaba asta când vizionați Elvis.

Cam atât pentru azi. Ar mai fi fost multe de spus, simt că de-abia m-am pornit. Dar scopul meu nu este să redau un articol exhaustiv (cum aș putea?), ci să stârnesc curiozități. Dacă am făcut-o, mă foarte bucur. Oricum, la final, veți simți nevoie de a aplauda, exact ca după o piesă de teatru.

Filmul Elvis rulează deja (la propriu și la figurat) din 24 iunie în cinematografele Cineplexx. Găsiți programul la un simplu search pe Google. Sau aici.

Tu ce zici despre asta?