Despre vacanța mea în Thassos v-am mai povestit. Era prima dată când poposisem pe meleagurile elene și, cum era firesc, m-am lăsat fascinată… S-a simțit asta și în articolul pe care l-am scris după. Era 2017. De atunci, am mai ajuns de două ori. Tocmai că s-au adunat câteva locuri interesante pe care le-am văzut în Thassos, Insula de Smarald, m-am gândit să scriu un articol de tip recomandare, în caz că (mai) mergeți pe-acolo.
Cum ajungi din România în Thassos
Păi, simplu. Waze sau Google Maps, dar îl recomand pe primul pentru că te anunță și de radare, poliție sau eventuale pericole de pe drum. Internetul nu mai e atât de scump cum era odată, mai ales că atât Bulgaria (pe care o tranzitezi), cât și Grecia sunt în Uniunea Europeană. Dacă nu vrei sau nu poți să folosești aplicația, îți poți nota încă de acasă câteva orașe-cheie și să urmărești indicatoarele. În felul ăsta nu vei avea probleme.
Ce taxe am avut de plătit pe drum (2019)
- Taxa de pod Giurgiu-Ruse – la dus și la întors – 13 lei x2 = 26 lei
- Vignetă Bulgaria – pe o săptămână – 50 lei (am plătit imediat după ieșirea din vamă, dar poți plăti și online)
- Un PAJ (taxă autostradă) în Grecia – la dus și la întors – 2,40 euro x2
- Feribot – la dus și la întors – (18 euro/mașină + 4 euro/adult) x2
Câte ceva despre Insula Thassos
Cu o suprafață de 398 km² și cu o populație de aproximativ 14.000 de locuitori, Insula Thassos este cea mai nordică dintre insulele Greciei. Lesne de înțeles de ce vei găsi aici români la tot pasul. Din București, faci vreo 650 km doar și ai parte de o vacanță pe o insulă ce-ți oferă niște peisaje absolut minunate. Dacă străbați șoseaua de 90 de km care înconjoară Thassos, s-ar putea să dorești să te oprești din popas în popas pentru poze. 😀
Ce locuri am vizitat în Thassos
Pe lângă peisaje, Insula de Smarald are multe de oferit pentru cei ce aleg să o viziteze.
Până să trec la recomandarea de plaje, o să trec în revistă câteva obiective turistice din Thassos pe care ar fi bine să nu le ratezi.
Giola Thassos – Piscina Sirenelor #Ochiul lui Zeus
La o simplă căutare pe Google a insulei, vei vedea că primele rezultate îți sugerează și acest loc – Giola sau Piscina Sirenelor sau Ochiul lui Zeus. Lesne de înțeles de ce se numește așa.
În 2017 și 2018, am stat într-o casă tradițională grecească în Theologos, sat despre care vă voi povesti mai jos.
În 2019, am avut cazare la Giola Bungalows Sirines, în niște căsuțe situate pe un deal muntos, într-o livadă de măslini, de unde puteam admira în fiecare dimineață plaja semi-sălbatică Astris. Am petrecut acolo niște dimineți și seri absolut superbe, într-o liniște monumentală, spartă din când în când de sunetul valurilor…
În interior am avut absolut tot ce am fi avut nevoie: bucătărie open space, canapele, pat matrimonial, terasă. Iar elementele de decor chiar ne aminteau la fiecare pas că suntem în Grecia.
Theologos – Cuvântul lui Dumnezeu
Un alt obiectiv turistic de neratat este localitatea Theologos, situată aproape de centrul insulei, fiind un sat de munte micuț, dar ofertant, cu străduțe înguste, mici afaceri de familie, tradiții și multe pisici. Am numărat la un moment dat vreo 25 (!!) numai la un colț de stradă. 😀
Pe lângă magazinele de suveniruri, unde găsești miere, dulcețuri de toate felurile, săpunuri de casă etc., vă recomand să faci o vizită și atelierului de încălțăminte handmade. De aici mi-am luat o minunăție de pereche de sandale din piele la numai 30 de euro. Acesta poate fi găsit lângă Taverna Iatrou.
Dacă tot am atins acest subiect, dacă ajungi în Theologos, e musai să te oprești să mănânci ceva. La Taverna Iatrou sunt lăudate bucatele din carne la proțap, dar și porțiile mari. La Taverna Stelios mi-a plăcut decorul natural (ca într-o pădurice mică sau mai mult o grădină). Cum nu (prea) există „viață de noapte” în Thassos, e fain să participi la serile grecești. Am mers și eu la un astfel de eveniment în 2017, în Theologos, Taverna Augustos, și mi-a plăcut super mult.
În sat se află și bisericile Agia Paraskevi și Agios Dimitrios (construite în 1803 d. Ch.), cu iconostasele lor impresionant sculptate, dar și mănăstirile Panagouda și Archangelos, construite în 1430, în stil bizantin, unice în Macedonia de Est și Tracia.
Muzeul folcloric din Theologos m-a impresionat cel mai mult…
Cred că datorită asemănării izbitoare cu muzeele noastre. Am descoperit multe motive populare prezente și în tradițiile noastre, la fel ca și multe mașini (război de țesut) sau unelte agricole (presa de ulei, putinei de unt). Să nu mai zic de vasele lor tradiționale sau țesăturile de pe pereți, asemănătoare macatelor noastre din odăile bunicilor.
Din Theologos ajungi ușor în Potos, un centru comercial important al insulei. De aici îmi iau, de obicei, suveniruri în fiecare an. Miere, ulei de măsline sau condimente. Plus vreun magnețel mai interesant sau vreun accesoriu. Să nu uităm, totuși, de gyrosul delicios din centru, care costă numai 3 euro.
Tot pe plaja din Potos, la unul dintre restaurantele de pe faleză, am mâncat una dintre cele mai bune supe de pește gustate vreodată. Deși nu sunt vreo fană. 😀
Mâncare bună a fost și în Skala Potamias. Aici am mers doar pentru plimbare, papa și shopping. De aici ni l-am luat pe măslinoiul Eros, #theolivetree. În prezent, nu-i prea priește aerul de România, dar sper din tot sufletul să-și revină la primăvară.
Vizita la Mănăstirea Arhanghelului Mihail din Thassos
În Thassos se află peste 60 de biserici şi capele și 3 mănăstiri. De când am trecut pe lângă ea în 2017, mi-am dorit să o vizitez. Abia anul trecut i-a venit rândul și bine am făcut că nu am mai amânat.
Mănăstirea Arhanghelului Mihail se află la 25 km de Limenas, pe drumul spre Aliki, fiind construită în secolul XVIII de călugării de pe Muntele Athos.
Încă de la intrare ți se impune o decență minimă. Bărbații nu au voie în pantaloni scurți. Femeile nu intră în fuste scurte sau pantaloni, ci primesc de la intrare o fustă de lungime medie pe care să o poarte în timpul vizitei.
Atmosfera este una foarte primitoare, iar peisajul este unul de-a dreptul înălțător.
Plaje amenajate și plaje sălbatice
În sfârșit, am ajuns și la acest subiect. 😀 Bineînțeles, atunci când te gândești la un concediu pe o insulă, îți vin în minte astfel de imagini.
Mie îmi plac plajele amenajate, dar le ador pe cele sălbatice. În Thassos, le poți avea pe ambele, fără nicio problemă.
Marble Beach – Paralia Saliara (Plaja Saliara)
Deși accesul nu este destul de ușor de realizat, merită tot efortul. Indiferent pe ce drum alegi să ajungi la Marble Beach („plaja de marmură”), mașina ta o să cam aibă de suferit dacă nu o ții din scurt. La final, va fi acoperită cu un strat gros de praf alb, dar ce mai contează când știi că vei face o bălăceală pe cinste în așa peisaj?
În 2017, am vizitat Marble Beach. Între timp, am descoperit lângă ea Plaja Saliara, cu nisip fin în apă, iar plaja formată din pietricele mici de marmură. Dacă pui Waze către Marble Beach, te va aduce aici.
Nu mai știu cât ne-au costat șezlongurile și umbreluța, dar știu că era pe bază de consumație. Adică îți comanzi de 20 de euro și ai șezlong și umbră. Dacă nu mă înșel. Am răsfoit puțin www.-ul acum, dar nu am găsit nimic concludent și actual. Poate îmi lăsați voi un comentariu, dacă știți.
Paradise Beach
Una dintre cele mai faine plaje vizitate în Thassos. Poate și pentru că, la terasele de e plajă, am numărat vreo 15-20 de pisici numai în jurul unei mese. 😀 Nu degeaba Thassos este denumită și „Insula Pisicilor”.
Prețurile sunt accesibile, mâncare bună, nisip extrem de fin, apă mi-nu-na-tă! Iar două șezlonguri plus umbrelă ne-au costat vreo 10 euro (dacă îmi amintesc bine). Adică mai ieftin decât în Vamă. *hehe
Arsanas Beach
Pe plaja Arsanas am ajuns primii. Era goală, ne-au deschis nouă poarta încuiată cu lacăt. După ce am mâncat micul dejun și am băut o cafea, am coborât pe plajă. La un moment dat, au început să mai răsară oameni, dar tot liniște a fost…
Pe aceasta aș putea să o încadrez la semi-sălbatice sau semi-amenajate. Spune-i cum vrei.
Astris Beach
Plaja Astris este cea pe care o puteam admira de la balconul terasei unde am fost cazați.




În urmă cu doi ani, aceasta era amenajată. Găseai acolo o terasă, șezlonguri și umbreluțe… Acum nu mai sunt decât câteva. Dar parcă și acum a avut un farmec aparte. Este o plajă într-un golfuleț ce-ți oferă o senzație de intimitate aparte. Aici ador să plutesc pe saltea…
Atât de tare ne-a stârnit sunetul valurilor încât, într-o seară, am mers până pe plajă să o ascultăm de aproape și pe întuneric. Ce clipe extraordinare… Am rămas îndrăgostită iremediabil de această insulă!
Salonikios Beach
Merită să ajungeți măcar pentru apusul ăsta…
Alte locuri de vizitat în Thassos
Pe lângă Aliki Beach treceam mereu în drumurile noastre, dar nu ne-am oprit. Am mai fost în primul an pe niște plaje sălbatice, dar nu le-am reținut numele. Atunci nu m-a interesat deloc partea asta administrativă, fiind prima oară când ajungeam acolo. Vedeam o plajă, ne opream și cam aia ne era organizarea. :)) Și a fost un concediu absolut minunat.
În Skala Potamia, așa cum povesteam mai sus, am mers pentru plimbări pe faleză, pentru masa de seară și pentru diverse cumpărături.
De asemenea, ne-au mai rămas câte ceva pe lista de vizitat: Panagia (aici am oprit doar în drum spre feribot la plecare și am mâncat la Taverna Panorama), Vârful Ipsarion și Amfiteatrul Antic din Limenas. Mai sunt atâtea de văzut și de trăit acolo. Poate de-aia trebuie să ne reîntoarcem în Thassos…
Foarte bine documentat si detaliat articolul. Bravo! PS. Poate ne vedem si pe insula! 🙂
Mulțumesc mult! Mi-ar plăcea să ne vedem și acolo! ^_^