Cele mai interesante 5 lucruri despre Castelul Corvinilor din Hunedoara

În excursia mea #prinHD, am poposit, cum era firesc, și la Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din România, fiind situat în top 10 destinații de basm din Europa.

Era de mult pe lista locurilor în care e musai să ajung în viața asta, mai ales că nu e la vreun capăt de lume. 😀 Și dacă tot am ajuns acolo, m-am gândit să-mi structurez articolul în cele mai interesante 5 lucruri despre Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Scurt istoric

Și când zic că e scurt, să știți că nu glumesc. :))

1364 – prima mențiune despre cetatea de la Hunedoara

1409 – cetatea este donată lui Voicu, un nobil originar din Muntenia, pentru serviciile aduse regelui Sigismund

1411 – după acest an, încep lucrările de transformare a cetății într-un somptuos castel, după ce fiul lui Voicu, Ioan de Hunedoara (Johannes de Hunyad) preia vechea cetate

1724 – castelul trece în proprietatea statului maghiar

1918 – Castelul Corvinilor ajunge în patrimoniul Ministerului Cultelor Române.

  1. Mitul corbului Matei Corvin

Primul lucru pe care l-am reținut despre acest castel a fost legenda corbului. Pe blazonul familiei Corvinilor se află inscripționat un corb care ține în cioc un inel de aur.

Se spune că Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasă femeie din Țara Hațegului, pe nume Elisabeta. Pentru a o feri de gurile rele și de necinste, regele îi dă de soț pe Voicu, unul dintre vitejii săi, dar și un inel pentru copilul nenăscut. Bijuteria ar fi fost semn pentru a fi recunoscut copilul atunci când va ajunge la curtea regală. 

În timpul unei călătorii, la un popas de prânz, Voicu uită inelul pe o margine a ștergarului pe care era pusă mâncarea. Atunci, un corb încearcă să fure inelul strălucitor, dar copilul Ioan de Hunedoara ia un arc și săgetează corbul, reușind să recupereze podoaba.

Auzind această poveste, regele este impresionat și decide ca simbolul familiei hunedorenilor să fie corbul cu inel de aur în cioc.

De altfel, numele familiei provine din latinescul „corvus”, care înseamnă „corb”, o pasăre care simboliza, în evul mediu, înțelepciunea și longevitatea.

  1. Legenda fântânii

În curtea castelului, undeva în spate, există o fântână cu o legendă în spate.

Iancu de Hunedoara le-a promis unor prizonieri turci, trei la număr, că îi va elibera dacă vor găsi apă bună. După 15 ani de săpat, prizonierii ajung la adâncimea de 28 m, unde dau de apă. Între timp, Iancu moare, iar Elisabeta Szilagyi, soția lui, decide uciderea prizonierilor, a căror ultimă dorință a fost să înscrie pe cheile fântânii: Apă ai, inimă n-ai.

De fapt, inscripția descifrată de Mihail Guboglu glăsuiește astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe conținute de inscripție o datează la mijlocul secolului al XV-lea.

  1. Turnurile și Loggia Matia

După partea ce ține de legende, bineînțeles că tot ce ține de cum arată Castelul Corvinilor m-a impresionat. Încă de la intrare, atunci când treci pe un pod peste șanțul exterior, apoi intrarea în curtea castelului, cu arcadele construite în stilul gotic cu influențe renascentiste.

Cele mai bine păstrate porţiuni din faza de construcţie din 1441, atunci când Ioan de Hunedoara a preluat vechea cetate a Hunedoarei, sunt Turnul Buzduganului, Turnul vechi de poartă, Turnul Capistrano.

Turnul Capistrano este unul scund cu două niveluri de apărare şi un diametru de 6 m. Primul nivel, prevăzut cu deschideri pentru arme de foc, este denumit camera puşcaşilor iar al doilea, plasat deasupra liniei de console, denumit camera Capistrano, cuprinde un şemineu gotic şi un plafon construit pe nervuri.

Dintre celelalte încăperi, am zis că trebuie să menționez neapărat:

  • Capela cetății, acolo unde este înmormântat regele Matei Corvin. În interiorul capelei am prins câteva minute singură și am stat să ascult muzica bisericească (bizantină, pare-mi-se) ce se răsuna între vitralii…

  • Fostul dormitor al regelui Matei Corvin.

Loggia Matia – loggie amplasată spre curtea interioară. Acest tip de construcție, loggia, este considerată a fi prima influență renascentistă din arhitectura laică a Transilvaniei. Loggia a fost realizata de meșteri veniți din Italia.

Celelalte porțiuni ale Castelului Corvinilor:

Turnul porții de vest

Turnul pustiu (turnul crinului)

Turnul porții de est

Turnul toboșarilor

Turnul buzdugan (turnul pictat)

Palatul Mare – Sala Cavalerilor și Sala Dietei

Palatul administrativ

Galeria și turnul Neboisa

Terasa de artilerie

Curtea husarilor

Sala Domnițelor

4. Şanţul de apărare din jurul castelului

Şanţul exterior a fost amenajat pe laturile de est şi sud ale castelului, având o lățime ce variază între 20-35 m, adâncimea măsurând între 6-9 m. Anumite cercetări arheologice recente au evidenţiat încă un şanţ de mari dimensiuni, care îl dublează pe primul, sporind astfel sistemul defensiv din jurul cetăţii.

5. Camerele de tortură și Expoziția de tortură

Temnița se afla la parterul castelului și era formată din două mici încăperi. Sunt consemnați butuci, lacăte și lanțuri din sec. XVI – XVII. Masa de tortură a fost una dintre cele mai populare metode de tortură și avea ca suport un dispozitiv cu scopul de a imobiliza victima și ruperea mușchilor, a oaselor sau jupuirea unor suprafețe de piele cu ajutorul unor gheare metalice.

Am lăsat intenționat la urmă acest capitol. În apropierea podului pe care se intră în castel se află o altă clădire. Acolo am găsit o expoziție de tortură… Cu elemente ce te infioară, mai ales de natură auditivă, cu strigătele unor oameni în chinuri, această expoziție înseamnă o incursiune în ceea ce pot face oamenii altor oameni. Nici nu mai contează din ce motive. Este de subliniat faptul că metodele de tortură au fost extreme de… creative de-a lungul timpului.

Am plecat cu ideea că voi reveni aici, cu siguranță. Mi-aș dori să îl văd și pe ploaie sau chiar iarna. Noaptea deja am trecut pe acolo. ^_^

Programul de vizitare la Castelul Corvinilor (Str. Castelului Nr. 1-3, Hunedoara), începând cu data de 2 mai 2019:

Luni 12:00-20:30*

Marți – DUMINICĂ 9:00-20:30*

*Ultima intrare se face cu 45 minute înainte de ora închiderii.

Tarif

Un adult va plăti 30 lei/bilet, pensionarii au 50% reducere, iar un elev/student va scoate din buzunar 7 lei. Restul tarifelor le găsiți aici.

Vă las cu mai multe imagini…

2 Replies to “Cele mai interesante 5 lucruri despre Castelul Corvinilor din Hunedoara

Tu ce zici despre asta?