Cele mai frumoase obiective turistice din Veneția – Ce poți vedea în orașul plutitor

Când mă uit acum, la un an după ce am vizitat cele mai frumoase obiective turistice din Veneția, încă mă minunez de acest oraș plutitor, ce abundă de istorie la fiecare pas. Oriunde întorci capul, privirea îți va cădea pe ceva de admirat. Da, clădirile sunt vechi, pe alocuri măcinate de apă și vânt, dar fiecare îți poate spune o poveste, dacă îți dorești să o asculți.

Sfaturi pentru un sejur cât mai plăcut în Veneția

Pentru că am mers în Italia cu mașina, ne-am putut face un alt itinerariu față de situația în care am fi fost condiționați de trenuri, de exemplu. A fost frumos, dar și puțin mai complicat, mai ales cu locurile de parcare. Cu toate astea, ne-am descurcat foarte bine, am găsit mereu loc ok, am plătit cât a fost cazul și cam aia a fost (în Florența a fost foarte scumpă parcarea). În Veneția, ne-am lăsat mașina în curtea hotelului (contra cost).

  • Ne-am luat cazare lângă gara din Mestre. Este mai ieftină decât pe insulă, mai puțin aglomerat, iar parcările mult mai ok. Probabil, dacă nu am fi fost cu mașina, am fi ales să stăm pe insulă. Deși nu cred. Pentru că faci puțin cu trenul din Mestre până în Veneția, iar biletul costă în jur de 1,5 euro de persoană. Mergi civilizat, e curat și, cel mai important, îți poți lua bilet direct din tren. Noi așa am vrut, dar de vreo două ori nu le-a mers rețeaua pe aparatele de bilete din tren și au zis că mergem gratuit, fiind vina lor. Și-au cerut și scuze! :)) Deci da, recomand trenurile din Italia.
  • Când ajungi în Veneția, ar fi bine să îți iei abonament pentru transport. Au mai multe cartele disponibile, în funcție de timpul pe care îl petrece fiecare acolo. Noi ne-am luat câte o cartelă valabilă 24 de ore.

  • Folosiți Google Maps pentru orice. Pe noi ne-a ajutat foarte mult chiar și între insule (din Veneția în Murano, apoi Burano). Îți spune de unde să iei vaporetto (STB-ul lor, cum ar veni), ce număr ajunge la destinația setată și îți arată și traseul. Poate părea greuț, dar chiar a fost intuitiv și ne-am descurcat super bine. Unde nu ești sigur, întreabă la ghișeele de informații și îți vor explica.

  • Am vizitat Veneția în prima zi, iar a doua zi am mers să vedem și insulele din jurul Veneției: Murano (cunoscută pentru sticla făcută manual) și Burano (celebru pentru dantela și țesăturile făcute local și, mai ales, pentru casele foarte colorate).

  • Dacă stai mai mult timp și vrei să vizitezi mai în detaliu cele mai frumoase obiective turistice din Veneția, planifică-ți vizitele la principalele atracții turistice dinainte, astfel încât să eviți aglomerația și cozile lungi. Noi am fost pe la jumătatea spre sfârșitul lunii martie și a fost super ok. Din fericire, și vremea a ținut cu noi.
  • Dincolo de plimbările extraordinare cu vaporetto (transportul public pe apă), plimbă-te pe jos pe străduțe, pentru a avea o experiență autentică și pentru a admira frumusețea arhitecturii venețiene.

  • Cred că trebuia să încep cu asta: încearcă mâncarea locală. :)) Pe lângă paste sau supă de midii, n-am ratat un gelato din când în când.

  • Deși nu cred că mai trebuie precizat, fii civilizat! Acordă atenție regulilor de comportament și respectă tradițiile locale, cum ar fi evitarea intrării în biserici cu umerii dezgoliți, fuste scurte, bluze transparente sau cu pantaloni scurți.

Ce obiective turistice am văzut în Veneția

Am văzut câteva locuri din Veneția pe care nu am fi dorit să le ratăm nici în ruptul capului.

  • Piața San Marco – una dintre cele mai faimoase și mai vizitate piețe din lume, cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă. Când ieși de pe străduțele înguste și apoi ajungi în această piață, ai senzația de eliberare, de Wooow instantaneu. Cel puțin, așa mi s-a întamplat mie.

  • Canal Grande reprezintă principala arteră navigabilă din Veneția, cu o lungime de 3,8 km și o mulțime de clădiri istorice și poduri extraordinare, pe sub care am trecut în plimbările cu vaporetto.

  • Palatul Dogilor sau Palazzo Ducale – unul dintre cele mai importante monumente istorice și culturale din Veneția, cu o arhitectură gotică impresionantă și o istorie fascinantă. În acest moment, el găzduiește Muzeul de Istorie a Veneției.

  • Podul Rialto – cel mai vechi și cel mai faimos pod peste Canal Grande, cu o arhitectură frumoasă și o mulțime de magazine și restaurante în apropiere.

  • Basilica San Marco – o biserică impresionantă cu o arhitectură unică și multe opere de artă valoroase, inclusiv moaștele Sfântului Marcu.

  • Puntea suspinelorPod arcuit, denumit după suspinele prizonierilor care parcurgeau traseul de la palatul ducal la închisoare.
Photo: Wikimedia Commons

Pe acesta nu l-am pozat, erau mulți oameni pe o podișcă, înghesuiți să prindă acea poză. Am preferat să mai fac o poză lângă gondole. :X

  • Insula Murano – o insulă pitorească cunoscută pentru sticlăria ei faimoasă, cu o mulțime de magazine și ateliere unde turiștii pot vedea meșterii la lucru.

  • Insula Burano – o insulă frumoasă și colorată cunoscută pentru dantelăria ei faimoasă și pentru casele sale pitorești. Aici poți vizita Muzeul dantelei, Bepi’s House, podurile, căsuțele colorate, restaurantele.

  • Turnul cu ceas din Veneția – Turn renascentist din 1499, cu priveliști ale orașului și ceas mecanic cu decorațiuni simbolice.

Pentru ce obiective turistice din Veneția merită să mă întorc pentru o nouă călătorie în orașul plutitor

Palazzo Contarini del Bovolo este un palat istoric din Veneția, construit în secolul al XV-lea, cunoscut pentru celebra sa scară elicoidală, împodobită cu arcade și balustrade de marmură. Acest palat a fost construit în stil gotic, iar scara a fost adăugată mai târziu. Aici a fost filmat Othello al lui Orson Welles.

Photo: venicelover.com
Scala Contarini del Bovolo (Venice) – Photo: Wikipedia

Palazzo Contarini del Bovolo este deschis pentru vizitatori și oferă o vedere impresionantă asupra orașului Veneția.

Muzeul Guggenheim din Veneția este o filială a Muzeului Guggenheim din New York și găzduiește o colecție impresionantă de artă modernă și contemporană. Situat pe malul canalului Grande, muzeul este cunoscut pentru arhitectura sa inovatoare și pentru expozițiile sale temporare deosebite. Printre artiștii reprezentați în colecția permanentă se numără Picasso, Kandinsky și Pollock.

Teatro La Fenice

Este un teatru istoric cu o arhitectură frumoasă și o istorie bogată. A fost inaugurat în anul 1792 și a fost distrusă de două ori în incendii, în 1836 și 1996. A fost reconstruit de fiecare dată și este considerat ca fiind una dintre cele mai importante case de operă din lume, având o sală cu peste 1000 de locuri. Aici au avut loc premierele unor opere celebre, precum „Rigoletto” și „La Traviata” de Giuseppe Verdi.

Scuola Grande di San Rocco a fost construită în secolul al XVI-lea ca sediu al unei organizații de caritate. Este cunoscută pentru colecția sa impresionantă de picturi realizate de Tintoretto și pentru arhitectura sa magnifică. Este unul dintre cele mai importante muzee din Veneția și o atracție turistică populară.

Giardini RealeZonă amenajată pe Canalul Grande, cu promenade și băncuțe, plus un terminal de feriboturi.

Printre cele mai frumoase obiective turistice din Veneția se mai numără:

  • Giudecca – o insulă mică situată în sudul Veneției, este un loc minunat pentru a vedea unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraș.
  • Museo della Musica – un muzeu dedicat istoriei muzicii venețiene, cu o colecție impresionantă de instrumente muzicale.
  • San Michele – o insulă mică situată în nordul Veneției, este un loc minunat pentru a vizita cimitirul venețian și pentru a vedea unele dintre cele mai frumoase monumente funerare din oraș.
  • Lido – o insulă lungă și îngustă situată în estul Veneției, este un loc minunat pentru a petrece o zi la plajă sau pentru a participa la Festivalul de Film de la Veneția.

  • Ca’ Pesaro – un palat istoric care găzduiește acum Muzeul de Artă Modernă din Veneția.
  • Museo Storico Navale – un muzeu dedicat istoriei marinei venețiene, cu o colecție impresionantă de nave și artefacte navale.
  • Sant’Erasmo – o insulă mică situată în nordul Veneției, este un loc minunat pentru a vedea câmpurile de legume și fructe care produc cele mai bune produse alimentare din Veneția.
  • Ca’ d’Oro sau Palazzo Santa Sofia – un palat istoric care găzduiește acum Muzeul de Artă Frumoasă din Veneția.
  • San Giorgio Maggiore – o insulă mică situată în fața Piața San Marco, este un loc minunat pentru a vedea biserica sa frumoasă și pentru a admira priveliștea asupra orașului.

  • San Servolo – o insulă mică situată în sudul Veneției, este un loc minunat pentru a vizita Muzeul de Psihiatrie.
  • Museo Ebraico di Venezia – un muzeu dedicat istoriei evreilor din Veneția, cu o colecție impresionantă de artefacte și obiecte religioase.
  • San Lazzaro degli Armeni – o insulă mică situată în sudul Veneției, este un loc minunat pentru a vizita mănăstirea armeană și pentru a vedea colecția sa impresionantă de manuscrise și cărți rare.
  • Museo del Merletto – un muzeu dedicat dantelăriei venețiene, cu o colecție impresionantă de dantelărie și obiecte decorative.
  • San Francesco del Deserto – o insulă mică situată în nordul Veneției, este un loc minunat pentru a vizita mănăstirea sa frumoasă și pentru a petrece timp în natură.

Cam atât pentru azi. Sper că v-a fost de folos acest articol. Ciao! Bon viaggio!

PS: Pentru și mai multe imagini, vă invit pe pagina blogului O pisică neagră.

Tu ce zici despre asta?