Cei doi papi / The Two Popes (2019), un film Netflix pe care trebuie să-l vezi

Plecând de la faptul că, în urmă cu 15 ani, pe 2 aprilie 2005, se stingea din viață papa Ioan Paul al II-lea, primul papă de altă origine decât cea italiană de la papa Adrian al VI-lea, adică din 1522, mi-am amintit că am pe lista mea de cronici și Cei doi papi.

Cei doi papi (2019), un film Netflix pe care trebuie să-l vezi

The Two Papes este un film biografic biografic din 2019, regizat de Fernando Meirelles și scris de Anthony McCarten, adaptat din piesa de teatru a lui McCarten, The Pope, care a avut premiera la Royal & Derngate Theatre în 2019.

Eu l-am vizionat în urmă cu ceva timp, dar nu am apucat să-mi expun vreo părere în online. Și uite că a venit și timpul lui. 😀 Băi, mi-a plăcut. Ca să zic așa, pe de-a dreptul.

Nu cunoșteam foarte multe despre lumea asta a papilor, a Bisericii Catolice. Mi-a plăcut scena alegerilor din debutul filmului. A fost pentru prima dată când am văzut cum se desfășoară lucrurile și în interior, nu doar în exterior. Nu doar atunci când vezi fumul alb ieșind pe coș și oamenii strigând în cor Habemus papa!

Acțiunea începe chiar în aprilie 2005, atunci când cardinalul german Joseph Ratzinger (Anthony Hopkins) este ales Papa Benedict al XVI-lea, după ce trecerea în neființă a papei Ioan Paul al II-lea.

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio (Jonathan Francis), arhiepiscopul Buenos Airesului, este chemat și el la Vatican la aceste alegeri și primește al doilea număr de voturi.

La șapte ani după alegerea noului papă, Biserica Catolică se confruntă cu un imens colaps din cauza dezvăluirilor legate de abuzurile sexuale ale unor preoți din sânul acesteia. Și cum un rău nu vine niciodată singur, instituția se confrunta și cu ceva probleme financiare.

Așadar, Benedict îl invită pe Bergoglio (întors în Argentina) la castelul Gandolfo, reședința de vară a papei. Urmează discuții pe două planuri:

  • unul secundar: demisia lui Bergoglio din postul de arhiepiscop,
  • un plan principal: demisia papei Benedict, neobișnuită pentru un papă, care este înlocuit, de obicei, doar după moartea sa.

Cei doi papi (2019) – Nominalizări la premiile Oscar

sursa: cinemagia.ro

The Two Popes, un film aplaudat și contestat, în același timp

Chiar dacă filmul Cei doi papi a primit foarte multe laude, au existat și anumite critici ce i-au fost adresate regizorului Fernando Meirelles, regizorul „City of God”, nominalizat la premiile Oscar, și scenaristului Anthony McCarten, nominalizat de trei ori la Premiile Academiei Americane.

„Deși filmul lui Meirelles pare făcut anume pentru a stârni simpatie pentru cei doi înalți prelați (și mai ales pentru actualul papă, care pare că se află într-un perpetuu concurs de popularitate), trebuie să ne uităm un pic la fapte înainte de a ne da cu părerea despre prietenia lor. Și să nu uităm că momentul demisiei unui papă – primul astfel de moment în secole – nu avea cum să nu fie însoțit de tensiuni mult mai acute decât cele pe care le resimțim din film. De altfel, discuțiile dintre cei doi pe care filmul pare că le replică nu au fost niciodată altfel decât secrete, deci e clar că trebuie să ne asumăm faptul că imaginația producătorilor este cea care a născut acele perle de înțelepciune.”

Găsiți pe elle.ro un articol fix despre ce nu se vede în Cei doi papi despre relația dintre Francisc și Benedict.

Cam asta am avut eu de spus pe subiectul ăsta. O să mai vin cu ceva filme pe care le-am văzut pe Netflix și despre merită să menționez câte ceva.

Voi la ce v-ați mai uitat?

Tu ce zici despre asta?