Casa memorială Emil Cioran din Rășinari, jud. Sibiu

După cum spuneam într-un articol precedent, îmi place să descoper universul în care s-a născut sau a trăit un autor pe care îl apreciez. Mă aduce mai aproape de operele lui și mă face să înțeleg, poate, mai bine psihologia personajelor, a versurilor, a gândurilor. Astăzi vizităm împreună..

Casa memorială Emil Cioran din comuna Rășinari, județul Sibiu.

Situată în comuna Rășinari din județul Sibiu, pe strada Protopop Emil Cioran, casa memorială a lui Emil Cioran se află vizavi de biserica satului. Tatăl lui Cioran a fost preot și bănuiesc că ținea slujbele chiar în acest lăcaș. Am ajuns de două ori în vizită, dar nu am reușit să o văd și pe dinăuntru.

Din ce știu, aici nu mai locuiește nimeni și nici nu există un muzeu amenajat. Reprezentanţii Primăriei din Răşinari susţin că încearcă de ani buni să cumpere casa memorială. Au pus pe hârtie şi un proiect cultural în acest sens, însă nu au susţinerea Ministerului Culturii. Încă. Poate și din cauza faptului că actualul proprietar o vinde cu 500.000 de euro.

Cioran s-a stabilit în Franța în anul 1937 (când avea 26 de ani). Revine în țară pentru numai două luni, între sfârșitul lui 1940 – începutul lui 1941. De data aceasta, Emil Cioran va pleca definitiv din România. Din acel moment, va scrie și publica volume numai în limba franceză.

Cel mai probabil, nu au mai rămas multe lucruri care să amintească de viața lui Cioran în casa părintească. Cu toate acestea, mi-am făcut o impresie despre copilăria acestuia. Având o casă mare și o situație financiară departe de a fi nesatisfăcătoare, tânărul Emiluț (cum îl alinta familia) nu a trăit de pe o zi pe alta. A avut o copilărie fericită alături de fratele său. În plus, a avut șansa la o educație aparte. Ca un paradox al firii (sau poate că nu..), cu un tată preot ortodox și dintr-o mamă atee despre care vorbeşte mereu la superlativ, Cioran avea să renege existența lui Dumnezeu, fiind un agnostic convins.

Aurel – fratele, Emilian – tatăl, Virginia – sora, Emil Mihai Cioran – viitorul scriitor şi Elvira – mama Foto arhivă personală Eleonora Cioran (cumnata lui Emil Cioran) – Sursa: adevarul.ro

Astăzi, îl regăsim în toate dicționarele și lucrările lumii ca fiind filosof și scriitor francez (uitându-se adesea să se menționeze originea română). Cazul lui Brâncuși vă sună cunoscut?

Dacă luciditatea și pesimismul ar fi luat vreodată o formă de om, acestea s-ar fi întrupat în Emil Cioran.

Acesta este numele unui articol dedicat lui Emil Cioran. Îl găsiți pe opisicaneagra.ro – aici. Documentat, complex, dar mult prea puțin detaliat (față de cât mi-aș fi dorit eu). Poate voi reuși în timp să vin cu completări asupra lui…

Emil Cioran și Friedgard Thoma (adevarul.ro)

Așadar, în cazul în care ajungeți în Rășinari, mergeți în vizită și la cele două case memoriale din acest frumos sătuc de munte: Emil Cioran și Octavian Goga (despre care v-am povestit aici).

Să (ne) amintim cu bine! Zile bune, multe, dar fără Alzheimer. Pour les connaisseurs.

2 Replies to “Casa memorială Emil Cioran din Rășinari, jud. Sibiu

  1. Am fost la Rasinari ieri, 19.05.2019, sa vad casa, satul si Coasta Boacii , toate tinand de viata unuia dintre cei mai profunzi filozofi din istoria filozofiei , cred eu. Si ce stil literar are!!! Este filozoful fara doctrina, dar tocmai asta-l face superior. Ce-i aia o doctrina? O desertaciune! O fantezie a unei minti. Cioran si-a bocit propria suferinta si in cartile lui gasim ipostaza suferintei noastre. Am citit multa filozofie , insa raman doar la Cioran; singura filozofie care are rost .

    Am discutat cu satenii privitor la casa lui , care era inchisa , imbatranita si parasita de toti; de neamuri , de sateni ( asa parea ) ,de primaria satului si de natia romana. Nu mai spun care-s motivele situatiei actuale , aflate de la cativa sateni , insa este o MAHNIRE fara asemanare pentru cei care au in fiinta lor un spirit superior; pentru vulg , casa si Cioran nu inseamna nimic.

    Rasinarii ar trebui sa fie un dute-vino al lumii elevate ; un continuu pelerinaj filozofic . Rasinarii ar trebui sa fie plin de vitrine cu carti ale lui Cioran si Goga, in romana si in alte limbi pentru straini , cu salii de lectura-n aer liber sau cafenele literare, cu Coasta Boacii pe post de amfiteatru antic.

    O ofensa adusa lui Cioran si Goga de dincolo de mormant!!!!

Tu ce zici despre asta?