Carpathian Single Malt. Sau cum să consumi românește și… (di)stilat

În ultima zi de joi a lunii octombrie, pe 27 octombrie, anul de grație 2022, a avut loc lansarea comercială a primului whisky single malt produs 100% ȋn România: Carpathian Single Malt.

Eveniment de amploare într-un decor deosebit, cu peste 600 de invitați

Aflată prima dată în vizită la Le Chateau, o superbă locație din București, am simțit că particip la un eveniment cu adevărat special. Și chiar a fost deosebit, mai ales că a fost organizat cu o super-ocazie:

Avem și noi în România, în sfârșit, un whisky 100% românesc.

Ce înseamnă 100% românesc în acest caz?

  • Carpathian Single Malt este produs integral din orz românesc.
  • Este distilat, maturat şi ȋmbuteliat la Distileriile Alexandrion Saber 1789, localizate ȋn Bucov, judeţul Prahova, ȋn apropierea Munţilor Carpaţi.
  • Primul whisky single malt produs ȋn România are ȋn componenţa sa apă din dealurile subcarpatice, renumită pentru calităţile sale.
  • Este realizat fără filtrare la rece pentru a reţine culoarea și aromele naturale şi are o concentraţie alcoolică de 46%.
  • Acest whisky a fost maturat şi ȋn butoaie de vin românesc. Alexandrion Group devine, astfel, unul dintre puţinii producători din lume care folosesc butoaie de vin din cramele proprii pentru maturare.

În decorul înțesat de elemente ce amintesc de castele cu prinți și prințese, de săli de bal cu candelabre somptuoase și tablouri ce îmbracă armonios pereții încăperii, s-au adunat vreo 600 de invitați: membri ai cluburilor Single Malt Society și The Whisky Club, reprezentanți ai misiunilor diplomatice ȋn România, parteneri de afaceri, clienţi, vedete, presă și influenceri. E foarte fain sentimentul de apartenență la așa o tagmă.. sau două. Știți la care fac referire, nu? Dacă nu, înseamnă că e doar una. :))

De la trei la nouă…

Pe lângă poze și un tur al locației (pentru familiarizare și networking), am dat o raită și pe la unul dintre barurile pregătite pentru degustare. Am încercat două expresii (că așa am văzut că se zice atunci când vorbești despre feluri/soiuri de whiskey): Fetească Neagră și Oloroso. Primul a fost mai apropiat de gustul meu, ca să zic așa. 😀

Dar să vă povestesc câte ceva despre toate cele:

Inițial, din gama Carpathian Single Malt au făcut parte cele 3 expresii – Fetească Neagră, Pinot Noir și Madeira – incluse ȋn ediţia exclusivă limitată de doar 930 de sticle.

Acum, aceasta a fost extinsă și numără 9 expresii:

  • Fetească Neagră și Pinot Noir, care fac parte din colecţia dedicată finisării ȋn butoaie de vin românesc,
  • Madeira, Oloroso, Pedro Ximenez și Tawny Port, incluse ȋn colecţia dedicată finisării ȋn butoaie de vin spaniol și portughez,
  • Burgundy și Cognac, din colecţia dedicată finisarii ȋn butoaie de vin franţuzesc,
  • Commandaria, parte din colecţia dedicată finisării ȋn butoaie de vin cipriot și grecesc. Expresia Commadaria va fi disponibil exclusiv ȋn Grecia și Cipru.

Atributele celor 9 expresii – aspect, miros, gust, note finale – sunt prezentate detaliat pe website-ul www.carpathian-singlemalt.com.

Carpathian Single Malt produs de Alexandrion Group*, cel mai mare producător şi distribuitor de băuturi spirtoase şi vinuri din ţara noastră

Acum cinci ani ȋncepeam o călătorie pe un drum pe care nimeni nu avusese curajul să ȋl exploreze până atunci. Eu nu am avut temeri, pentru că știam ce resurse naturale extraordinare are România și știam că sunt ȋnconjurat de o echipă puternică, competentă, de oameni capabili să mă ajute să transform ȋn realitate visul meu de a pune România pe harta producătorilor de whisky single malt. De asemenea, experienţa și energia master distiller-ului Allan Anderson, care a coordonat procesul de producţie, au fost esenţiale pentru succesul acestui produs. (Dr. Nawaf Salameh, Preşedinte Fondator Alexandrion Group)

Acest whisky reflectă perfect terroir-ul distileriei noastre. Impactul puternic al aromei orzului nostru malțificat – apa subcarpatică pură, combinată cu aroma unică, emanată de butoaiele de vin românesc și vinuri provenite din alte ţări, imprimă rafinament whisky-ului Carpathian, care, fără îndoială, va deveni unul dintre cele mai bune din lume, pe măsură ce se maturează. În plus, maturarea ȋntr-o zonă geografică cu climă mai caldă, spre deosebire de cea a Scoției (+5⁰C, în medie), ar putea fi o explicaţie pentru caracterul unic, mai blând al acestui whisky superb. (Allan Anderson, Master Distiller-ul Carpathian Single Malt, cu origini scoţiene şi irlandeze, cu 30 de ani de experienţă atât ȋn producţia de Scotch whisky (Loch Lomond, Whyte & Mackay, Aberargie), cât şi ȋn producţia de whiskey irlandez (The Great Northern Distillery).

Bineînțeles, la final am plecat cu „ceva”-n traistă. Că doar nu se… cădea să plece omul fără un „je ne sais quoi” pentru un after party în pijamale. :))

Carpathian Single Malt este disponibil acum pentru consumatorii și cumpărătorii din România, ȋn varianta de 0,7l, prin intermediul magazinului online Iconic Drinks, parte din Alexandrion Group, și prin intermediul website-ului de brand Carpathian Single Malt. Începând cu jumătatea lunii noiembrie va putea fi achiziţionat și din magazine specializate, locaţii HoReCa și de retail premium și va putea fi comandat pe alte platforme de e-commerce specializate de pe teritoriul României. Carpathian Single Malt va fi introdus treptat pe pieţele internaţionale.

*Alexandrion Group este lider în producția și distribuția băuturi spirtoase și vinuri din România și singurul producător de single malt din țară. Grupul are o istorie de peste 200 de ani în industria de băuturi spirtoase locale, producând unele dintre cele mai puternice mărci din România, la DISTILERIILE ALEXANDRION SABER 1789, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional pentru calitatea și rafinamentul lor. Începând cu anul 2018, Grupul și-a extins activitatea, completându-și portofoliul cu vinuri, liniștite și spumante. Pentru mai multe informații, accesați www.alexandriongroup.com.

Poză de încheiere de articol, să verific cine a ajuns cu cititul până aici. Hai, noroc! Poftiți la o prăjiturică. ^_^
Poză de încheiere de articol, să verific cine a ajuns cu cititul până aici. Hai, noroc! Poftiți la o prăjiturică. ^_^

Tu ce zici despre asta?