Blue Monday sau cea mai tristă zi din an – Cum să-i faci față?

Nu știu câți dintre voi sunteți deja familiarizați cu această zi, însă denumirea de Blue Monday a fost menționată pentru prima dată într-o campanie publicitară din 2005 pentru o agenție de turism. Considerată de mulți ca fiind cea mai deprimantă zi a anului, Blue Monday este o denumire populară atribuită celei de-a treia luni a lui ianuarie.

În acest an, ca o ironie a sorții, Blue Monday a picat de Ziua Culturii Naționale.

Cu toate că nu este o zi oficială și nu are o bază științifică solidă, această zi de luni a fost mereu menționată în presă și social media. Puteți verifica și voi cu o simplă căutare a termenului. Iar de cele mai multe ori, cele mai menționate „cauze” ar fi acestea:

  • vremea: În multe locuri, ianuarie poate aduce vreme rece și întunecată, ceea ce poate influența starea de spirit a oamenilor.
  • situația financiară: După cheltuielile din perioada sărbătorilor de iarnă, mulți oameni se confruntă cu facturi mari, datorii și stres financiar.
  • presiunea obiectivelor neîndeplinite: Anul Nou este adesea asociat cu stabilirea de obiective și rezoluții, iar Blue Monday poate fi momentul în care mulți se simt descurajați dacă nu au reușit să-și atingă sau să-și mențină aceste obiective.

Bun. Și ce e de făcut?

Pentru că ani la rând am resimțit pe pielea mea la ce se referă această expresie, dar, în același timp, acum o pot privi dintr-o altă perspectivă (mult mai luminoasă), îmi doresc să vă las aici câteva modalități simple de a face față sentimentelor negative de Blue Monday, dar aplicabile și în viața de zi cu zi.

Rutina de dimineață:

  • O dimineață bine planificată poate seta tonul pentru întreaga zi. Eu îmi încep fiecare dimineață cu timp pentru mine. Prefer să dorm cu o jumătate de oră mai puțin, dar să știu că pot avea un start de zi încet, în liniște.

Începe-ți dimineața cu o cană de ceai sau cafea preferată, pune un playlist care să-ți ofere o stare bună și acordă-ți câteva momente de relaxare pentru a te pregăti pentru ziua care începe. Eu obișnuiesc să ascult diferite podcasturi sau, mai rar, îmi pun un audiobook.

Activități care îți aduc bucurie:

  • Fă o listă cu activitățile care îți aduc bucurie și încorporează-le în ziua ta. Acestea pot fi mici gesturi, cum ar fi cititul unei cărți preferate, ascultatul unei melodii sau plimbările în parc, de exemplu. Înconjoară-te de oameni, lucruri și activități care îți ridică moralul.

Conectează-te cu oameni dragi:

  • Suntem ființe sociale, asta e clar. Ne place să ne adunăm, să interacționăm nemijlocit de ecrane sau chiar și printr-un mesaj pe WhatsApp sau un reel trimis la 12 noaptea celei mai bune prietene. Iar pentru perioadele mai încărcate din punct de vedere emoțional, socializarea poate fi un antidot eficient împotriva sentimentelor de singurătate sau tristețe. Fie că ai o convorbire telefonică cu un prieten apropiat sau organizezi chiar tu o mică întâlnire cu cei dragi, conexiunea cu alți oameni îți poate oferi susținerea emoțională de care ai nevoie în zile precum Blue Monday.

Stil de viață sănătos:

  • Îți dau o veste șocantă! Alimentația sănătoasă și exercițiile fizice regulate pot avea un impact semnificativ asupra stării tale de bine. Nu te așteptai la asta, nu? :)) Înlocuiește alimentele procesate cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fructele și legumele proaspete, și fă mișcare în mod regulat pentru a elibera endorfinele, cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”.

Încă lucrez la acest aspect, dar mici evadări de genul cheat days n-au omorât pe nimeni. 😀 Important este să menții un echilibru. Fizic, dar și emoțional, bineînțeles.

Practică recunoștința:

  • Chiar și în cele mai dificile momente, există lucruri pentru care poți fi recunoscător. Ia-ți câteva minute în fiecare zi pentru a reflecta asupra aspectelor pozitive din viața ta. Practicarea recunoștinței poate schimba perspectiva și poate aduce lumina în viața ta.

Probabil, îți spui că da, eu sunt recunoscătoare pentru ce am, dar cu ce mă ajută? Nu e vorba doar despre a ști undeva departe, în subconștient, că ești bine și ești mulțumită cu ceea ce ai. Este necesar să aduci aceste gânduri în starea ta conștientă, eventual în fiecare dimineață. Eu îmi iau momente de Mulțumesc oricând simt în timpul zilei: fie în momentele de liniște din timpul dimineții, fie pe drumul înspre casă, când mă întorc la fetele mele, fie seara, înainte de culcare, când mă cuprinde liniștea și bucuria de a avea Tot.

Vorbește deschis și caută ajutor!

De ce am ales să scriu despre Blue Monday? Așa cum ziceam mai sus, știu cum este să treci prin depresie, iar luna ianuarie are o încărcătură aparte din multe puncte de vedere pentru mine, personal. Și mi se pare foarte important să știi că, dacă te simți depășit(ă), nu ești singurul/ă!

Dacă te confrunți cu probleme serioase, caută ajutor! Poți începe cu discuții cu prietenii în care ai încredere. Apoi completezi cu literatură de specialitate și podcasturi pe temele ce te interesează. Și nu în ultimul rând, mergi la un specialist.

*

Dacă ți-a fost de ajutor acest articol, distribuie-l să-l citească și prietenii tăi! Nu știi cine poate avea nevoie.

One Reply to “Blue Monday sau cea mai tristă zi din an – Cum să-i faci față?”

Tu ce zici despre asta?