Deși mi-am cumpărat biletele* încă de la începutul lunii martie, am ajuns la ArtSafari abia vinerea trecută.
*Notă: Dacă vă luați bilete early bird, le prindeți chiar și cu 50% reducere. Așa le-am cumpărat și eu de „Mărțișor” – 80 lei, două bilete de o zi.
Și a fost mișteaux, ca să v-o zic p-aia dreaptă și hipsterească.
ArtSafari. Sau locul unde evadezi din București în… București
Aceasta a fost ediția cu numărul 9 a unuia dintre cele mai mari evenimente de cultură din București, prima ediția datând din 2014.
Cum ziceam, am ajuns vineri pe la ora 17:15 și am avut parte de o plimbare de genul roller coaster prin Palatul Dacia (vizavi de Banca Națională a României). De ce roller coaster? Pentru că ediția i-a adus împreună pe Theodor Aman, Pablo Picasso, Salvador Dali, Marcel Iancu, Irina Dragomir și Barbara Klemm.
Dar să-i luăm pe rând:
Theodor Aman – ArtSafari 2022
Această parte a expoziției a fost promovată ca fiind „Instagramul lui Theodor Aman” sau „Cum imortaliza artistul momentele importante ale vieții cotidiene”. Mi se pare bine gândită această strategie pentru că:
- Theodor Aman are lucrări din toate registrele vieții elitei sociale și culturale românești ale vremii: portrete, peisaje, natură statică, viața rurală, peisaje orientale și multe altele.
- Toate aceste lucrări ale secolului al XVII-lea au fost îmbinate cu ideea tehnologiilor moderne, în era Metaverse/Social Media.
În total, 155 de lucrări (pictură și artă grafică) împrumutate de la muzee din țară și din colecții private sunt expuse în Pavilionul Muzeal. M-a impresionat modul în care au fost puse în valoare toate aceste opere, cu ajutorul unor lumini speciale ce făceau ca tablourile să fie evidențiate la potențialul lor maxim. Am avut impresia că sunt luminate cumva din spate, întocmai ca niște diapozitive.
Dincolo de numărul mare de lucrări expuse aici, am admirat măiestria (greu de egalat) în arta luminii și a umbrelor, indiferent de dimensiunile „pânzei” (pânză, lemn, carton). Unele peisaje, de exemplu, păreau pur și simplu niște vederi sau fotografii.
Despre Theodor Aman
Theodor Aman s-a născut la 20 martie 1831, în Câmpulung, județul Argeș. Pe lângă alte informații (pe care le descoperiți în cadrul expoziției Art Safari, dar și online), ce e musai de reținut despre el: alături de Gheorghe Tattarescu, a întemeiat Școala de Arte Frumoase (Belle-Arte) din București, fiind primul artist modern român.
Muzeul Theodor Aman din București este deschis vizitatorilor și se află pe Str. C. A. Rosetti, nr. 8, iar biletul de intrare (întreg) este 10 lei. Este pe lista muzeelor pe care trebuie să le vizitez, iar după această ediție ArtSafari, tocmai a urcat sus, sus de tot în top. 😀
Pablo Picasso și Salvador Dali
Lucrările celor doi artiști spanioli au fost expuse în cadrul unei expoziții dedicată baletului „Pălăria cu trei colțuri” (Le Tricorne) de Manuel de Falla.
În încăperile dedicate acestora, sunt amplasate și ecrane mari pe care rulează scene din spectacol. E foarte fain sentimentul să privești imaginile, schițele, picturile, apoi să le urmărești puse în scenă.
Cei doi artiști au fost comisionați să creeze decorurile și costumele. Pentru premiera de la Londra din 1919, Picasso a conceput costumele, decorurile și chiar machiajul dansatorilor. Picasso a contribuit și la partea de producție și compoziție.
După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colțuri”, care sunt expuse acum la ArtSafari.
La treizeci de ani de la premiera de la Madrid (1921), Dalí semnează scenografia Le Tricorne în Statele Unite și se bucură de un success răsunător.
Marcel Iancu
Desigur, dacă ajungeți la ArtSafari, chiar dacă vă dor picioarele sau vi se face foame (vezi cazul de față că doar oameni suntem toți), merită cu vârf și îndesat să admirați expoziția dedicată lui Marcel Iancu.
„Un artist-fenomen al secolului XX, unul dintre personajele care au orientat și definit arta de avangardă din România și din Israel, aducând-o în aceeași linie cu cea occidentală. Prima prezentare cuprinzătoare a activității sale artistice de pe parcursul a șaptezeci de ani”.
Irina Dragomir
Și că tot ziceam mai sus de stârnit sentimente faine, să vă povestesc pe scurt ceva:
În urmă cu câteva luni, a trebuit să aleg un tricou glo. Erau disponibile mai multe modele realizate de mai mulți artiști români. Da, ați ghicit, am ales unul cu un design semnat de Irina Dragomir. Păi, nu am eu fler sau ce? :)) Bine, lăsând la o parte că nu știam nimic despre ea, deși este, după cum spun și organizatorii ArtSafari, „una dintre cele mai apreciate voci ale artei contemporane bucureștene”. Dar nu din acest motiv mergem la evenimente culturale? ^_^ Ne mai punem la curent cu ce se întâmplă în domeniu.
În cadrul Pavilionului Contemporan, expoziția „Roșu, galben și albastru”, al cărui curator este Alexandru Rădvan, oferă o explozie de culoare semnată de Irina Dragomir. Vă las aici câteva poze cu imaginile care m-au impresionat cel mai mult. Pe restul le găsiți pe pagina de facebook a blogului. Adică aici.
Barbara Klemm
Nu am mai vizitat de (prea) multă vreme o expoziție de fotografie (lăsând la o parte vacanța din Italia 2022). 😀 Și mi-am amintit cât de mult mi-a plăcut fotojurnalismul. Și cât ador să fac poze, respectiv fotografii. Și că nu am mai ieșit de ani buni cu camera prin oraș. Și nu zic asta ca și cum ar exista un termen de comparație… :))
În Pavilionul aniversar se află expoziția personală a Barbarei Klemm, cea mai distinsă fotografă din Germania, și este organizată cu ocazia sărbătoririi a „30 de ani ai Tratatului de prietenie germano-român”. Găsiți aici și imagini din România anilor 1991 sau 1971-1972, atunci când Barbara Klemm a vizitat România.
Descoperă în premieră fotografii cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, alături de o serie de fotografii realizate în țara noastră în timpul comunismului. Expoziţia Barbarei Klemm, unul dintre cei mai importanţi fotografi germani, impresionează cu fotografii alb-negru ale Germaniei divizate şi reunificate, care au devenit „simboluri ale istoriei contemporane”. Aceasta include portrete ale unor personalităţi din politică, economie şi artă, precum şi instantanee ale unor oameni în situaţii cotidiene sau excepţionale.
Bilete ArtSafari 2022
Sper că v-am făcut curioși, iar în cazul în care n-ați ajuns deja, dați o fugă până acolo. Aveți timp până pe 7 august.
Expoziții 12 mai – 7 august 2022, ArtSafari ediția 9
Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20,
Program vizitare joi, vineri, sâmbătă, duminică 12:00-21:00.
Tururi de noapte sâmbătă, duminică 22:00-01:00 (nu întârzia, fiindcă se intră chiar la 22:15)
De pe site-ul oficial al expoziției, vă puteți lua bilete ArtSafari simple, dar și ghidate sau în tururi de noapte. În plus, te poți bucura de o mini-expoziție a Muzeului Antipa.
Cam atât pentru azi. Hai, rămâneți frumoși!
2 Replies to “ArtSafari, locul unde evadezi din București în… București”