Art Safari | Ce artiști am descoperit la ediția cu numărul 10

După ce am vizitat în vară expoziția Art Safari, mă gândeam că abia în 2023 voi mai trece pe la Palatul Dacia, la următorul eveniment de genul. Însă, nu m-a lăsat inimia să zic pas ediției cu numărul 10. Am luat bilete cu 50% reducere de 1 Decembrie și ne-am organizat: mergem joi, 8 decembrie. Zis și făcut.

Ce artiști am descoperit în pavilionul internațional de la Art Safari

Seeking Truth: The Art of John Constable

Deși este unul dintre cei mai mari pictori peisagiști din toate timpurile, nu auzisem nici măcar o dată de John Constable (1776-1837). Născut și crescut într-o zonă rustică din Suffolk, în sud-estul Angliei, Constable a fost și a rămas îndrăgostit toată viața de zona rurală locală, transformând-o în subiectul principal al creațiilor sale artistice.

Chiar dacă s-a mutat din Suffolk și a călătorit în alte locuri, Constable a rămas fidel adevărului și frumuseții lumii naturale. A realizat nenumărate schițe în plein air pentru a înțelege mai bine natura și a o picta mai fidel. Pe spatele tablourilor sale, scria detalii precum „3 după-amiază, vântul adie ușor din N-V, spre seară s-au adunat norii și a plouat”. Ceva de genul. Adică era atât de atent la fiecare aspect al lumii pe care o picta, tocmai pentru a o reda cât mai real, indiferent de condițiile meteo. Iar peisajele lui parcă prind viață.

A combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagiști din trecut. Expoziția Seeking Truth: The Art of John Constable analizează conexiunea sa personală cu locul, căutarea inspirației și tehnicile sale inovatoare.

Am putut admira și aceste lucrări ale lui Rembrandt:

Curatori: Dr. Emily Knight, Katharine Martin
Expoziție realizată în parteneriat cu Victoria and Albert Museum, London

Korean Beauty in Poster Art

Expoziția „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, va atrage atenția publicului asupra culturii coreene și a alfabetului coreean, Hangul. Arta afișului transmite frumusețea alfabetului Hangul prin vizualizarea formei și conținutului său, exprimând „Koreanismul” și leagă astfel tradițiile trecutului de prezent. Această expoziție se remarcă și prin atelierele de tipografie Hangul și caligrafie, susținute de însuși creatorul lucrărilor prezentate în cadrul expoziției, dl. Byoung-il Sun, profesor și artist grafic multipremiat din Republica Coreea.

O expoziție de Byoungil Sun, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România

Ce artiști am descoperit în pavilionul românesc de la Art Safari

Ștefan Popescu (1872-1948) – unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești

Dintre pictorii secolului trecut, Ștefan Popescu a reprezentat revelația serii pentru mine.

Dintre cele mai importante idei ce merită amintite:
  • Ștefan Popescu își începe cariera ca autodidact, dar, în anul 1893, pleacă la München și începe să aprofundeze temeinic arta la Akademie der Bildenden Künste.
  • În anul 1900, Ștefan Popescu pleacă la Paris unde își va desăvârși tehnica artistică își va dezvolta cunoștințele despre artă și debutează cu prima expoziție personală în anul 1904.
  • Tot aici, se leagă puternic de artiștii și oamenii de cultură români care trăiau în Franța, devenind unul dintre cei mai buni prieteni al lui Constantin Brâncuși.
  • În Franța, începe să picteze marine și arhitectura masivă a monumentelor religioase. Lucrează la Paimpol, Ploumanach, Cap-Ferret, Saint-Guénolé, Belle Île, Loctudy. Pentru atașamentul său față de cultura franceză, Ștefan Popescu primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler, acordată de statul francez.
  • Pentru întreaga sa activitate culturală, în anul 1923, statul român îl decorează cu Coroana României, în grad de Comandor, împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady și Gheorghe Petrașcu.
  • În 1928, primește Premiul Național al Salonului Oficial, înființat în 1924 după modelul parizian. Ștefan Popescu a fost unul dintre pictorii apreciați de Regina Maria, care i-a achiziționat lucrări pentru colecția sa privată.
  • Datorită activității sale, depuse pentru susținerea artei românești, în anul 1935, Ștefan Popescu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
  • Din anul 1937, expune și în cadrul societății „Arta”, alături de alți mari maeștri români.

  • Călătoriile sale prin Franța, România sau prin Turcia, Maroc, Tunisia și Alger le alternează cu deplasări prin Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Interesul său geografic și cultural este foarte mare, Ștefan Popescu fiind unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești. Remarcabilă rămâne și participarea sa la trei ediții ale Bienalei de la Veneția.

Dr. Elena Olariu, curatorul expoziției
Expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București

Lilian TheilO bătrână care zâmbește

Lilian Theil, artistă cu voce și viziune creativă singulară, parcurge un drum artistic atipic, la fel ca personalitatea sa. Creația inedită și originală a artistei cu dublă origine română și germană (re)începe după vârsta la care alții ies la pensie.

Născută la Brașov în 1932, Lilian Theil trăiește o formă de eliberare interioară profundă la numai câteva zile distanță față de ceea ce s-a numit Revoluția Română anticomunistă și antidictatorială din decembrie 1989. Printr-un fenomen de catharsis, dezrobită de straiul mundanității, la 57 de ani, artista pornește, fără pauză, o practică artistică în zona artei obiectului textil. Reflexivă și profund filosofică, creația cusută, desenată și pictată cu acul de Lilian Theil povestește despre viață și moarte, istorie locală și europeană, secole și accidente, tinerețe și bătrânețe, decădere și speranță, despre a fi cumsecade sau despre deportare și tortură, credințe și ironie.

M-a surprins arta doamnei Lilian. Deși aparent jucăușă, tema fiecărei lucrări este una ce îți dă fiori pe șira spinării. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

Lilian Theil vine să desăvârșească, alături de alte ilustre artiste românce: Margareta Sterian, Lena Constante, Ana Lupaș, Cela Neamțu, Șerbana Drăgoescu și altele, printr-un discurs actual, nevoia de recuperare a artelor considerate minore, cum ar fi, de exemplu, broderia. Lilian Theil, înconjurată de pânzeturi, ițe și fire, așezată la masa de cusut, brodează istorii ale vieții și neființei, privește în îndepărtarea sinelui și a imaginației și zâmbește cu înțelepciune și îngăduință față de situațiile vieții și majestății artelor importante.

Curatoare Raluca Ilaria Demetrescu

Mihai Mureșan – Lucruri mărunte

Am pătruns cu un oarece scepticism în universul lui Mihai Mureșan. Dar, pe măsură ce i-am descoperit lucrările, am realizat că este un artist foarte talentat, cu o vădită fascinație pentru peisaj. Știți cum se spune: dacă cineva face ceva și ți pare că e simplu și că poți și tu, s-ar putea să ai o supriză… :))

Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Artist profund, cu o minuțiozitate prețioasă în detalii, Mihai Mureșan pornește în procesul său creativ de la o idee foarte clară pe care, cu rigurozitate, o dezvăluie în pictură: peisaje, fragmente citadine.

Prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, curatorul expoziției

E clar! De-abia aștept să văd ce artiști voi descoperi la Art Safari în 2023!

Biletele pentru ediția a 11-a Art Safari s-au pus deja în vânzare și le puteți lua cu 50% reducere de Crăciun (sau în alte zile de sărbătoare, când au promoții).

Tu ce zici despre asta?