10 căi de a face pace cu tine însuți

E o lume nebună, nebună de tot, vorba cântecului celebru.. Fie că ne dorim sau nu, aici trăim, printre oameni tot mai agitați, tot mai individualiști, tot mai lipsiți de timp pentru sine, pentru introspecții. Sunt genul de persoană activă, îmi place să călătoresc oriunde, cu orice ocazie, dar mă preocupă din ce în ce mai mult liniștea mea proprie.. Așa că m-am gândit că este cazul să scriu despre cele 10 căi de a face pace cu tine însuți. Poate vă sunt de ajutor. Poate așa, și mie.

 1. Renunță la a te compara cu ceilalți.

  Cele mai multe frustrări vin din această continuă comparație pe care o facem între noi și ceilalți. Iar social media ne sapă și mai adânc groapa asta în care ne aruncăm singuri. Instagramul abundă în vieți perfecte, în siluete fără de greșeală sau zâmbete până la urechi. Am văzut că și eu postez numai ipostazele fericite. Și e normal să fie așa. Îmi place să am un profil drăguț pe care să-l răsfoiesc cu drag. Dar am și (multe) momente mai grele, care nu apar pe nicăieri. La fel se întâmplă și cu ceilalți. Și fetele alea drăguțe plâng, și băieții ăia fitness-oși :)) au câte un crush care îi ignoră etc. Încearcă să-ți construiești viața așa cum îți dorești tu, nu cum o vezi la ceilalți.

 2. Încetează să mai judeci persoanele din jurul tău.

  Cumva, pe undeva, ăsta e un fel de #notetoself. În ultima perioadă însă, am ales să nu mai judec pe nimeni. Ieri, de exemplu, o doamnă se grăbea foarte, dar foarte tare la casă la Mega. Încerca să mi-o ia în față, a văzut că nu e cazul, mă împingea ușor cu coșul. Un limbaj non-verbal care-mi spunea răspicat: duduie, hai mai repede că mă grăbesc! Recunosc că mi-a stat pe limbă să-i zic câte ceva, dar mi-am luat produsele și am plecat. Liniștită. Apoi, am fost și mai bucuroasă că am putut reacționa așa (atipic pentru mine). Și m-am gândit că nu am de unde să știu ce motive avea acea femeie de se grăbea. Poate trebuia să ajungă la spital sau poate la școală să-și ia nepoțica ș.a.m.d. Cauți motive pozitive pentru reacțiile/gesturile/faptele negative ale celor din jur. Recunosc, în trafic tot mai scap câte o vorbuliță.. :))

 3. Lasă în urmă trecutul, nu te mai gândi la regrete.

  Punctul ăsta nu e simplu deloc. Ehe, câte site-uri nu publică articole pe genul ăsta de subiect.. Degeaba. Aici trebuie să lucrezi tu cu tine, să înțelegi că nu trebuie să lași trecutul să-ți afecteze prezentul sau viitorul. Trebuie să iei de acolo doar învățămintele ce te pot face un om mai bun. Și cu ajutorul cărora nu vei mai repeta anumite greșeli.

 4. Renunță la a concura cu ceilalți.

  Punctul ăsta se leagă foarte mult de punctul 1. Acolo te compari în permanență, aici vorbesc despre dorința de a fi mai ceva ca ei. La final, dacă tragi linie, vei vedea că nu ai făcut ceea ce simți că ar fi bine, ci doar ce ai crezut că trebuie să faci. Am scris despre asta chiar în articolul trecut.

 5. Nu mai da vina pe nimeni atunci când ceva nu „se leagă”.

  Atunci când ceva nu ți-a ieșit așa cum ai plănuit, e foarte ușor să dai vina pe altcineva. E confortabil să arunci pisica în curtea altuia. Partea asta în care trebuie să fim dureros de sinceri cu noi înșine este una dintre cele mai grele. Nu e în natura noastră să facem așa ceva. Dar fă-o! Analizează-ți minusurile, lucrează în fiecare zi la ele, cu răbdare, iar rezultatele nu vor întârzia să apară! Nu uita să-ți canalizezi o doză importantă de energie și pentru a-ți cultiva calitățile! ^_^

 6. Stăpânește-ți furia.

  Uof, eu și impulsivitatea mea dislike this. :)) Mă aprind cât ai zice apă! Noroc că sunt ca un foc de paie și mă sting repede. Doar că asta nu înseamnă că nu mă obosește o ceartă sau un acces de furie. Încerc să fac cumva să nu permit nimănui și niciunei situații să mă supere atât de tare încât să mă înfurii. Că, deh, când intră berbecul în acțiune, nu mai am ce să-i fac.. :))

 7. Alungă-ți sentimentele de vină.

  E clar că vina nu a ajutat nimănui niciodată. Să zicem doar că e glasul conștiinței, în anumite cazuri, conștiință care te-a făcut să-ți ceri iertare, în loc să o faci pe orgoliosul. Iar asta a mai atenuat sentimentul ăla tâmpit de vină amestecată cu ciudă. E groaznic! Iar dacă lași stresul ăsta să-ți ocupe timpul, nu vei avea loc pentru celelalte aspecte frumoase din viața ta. Cine va mai plimba cățelul cu zâmbetul pe buze? Cine va mai sta de vorbă cu tipul ăla fain de la 2? :))

 8. Și frica.

  Ăsta este de departe cel mai mare dușman al omului. Frica de eșec, de refuz, de înălțime, de ceartă, teama că nu corespundem așteptărilor celuilalt. Toate, toate astea ne mănâncă de vii. Toate lucrurile faine se află dincolo de frică! Crede-mă pe cuvânt! O întrebare neadresată va avea întotdeauana un singur răspuns..

 9. Și grijile.

  Grija zilei de mâine, cum o numim popular, o avem toți. Și e ok. Nici mie nu-mi place să trăiesc fără să am habar ce fac mâine. Plus că am o chirie de plătit și astea două nu prea se pupă. :)) Dar vorbesc despre grijile inutile, grija pentru capra vecinului, scenarii inventate de capul tău (specializat în așa ceva :D), grija pentru problemele tuturor celor din jurul tău. Păi, cum vrei să obții tu pacea cu tine însăți când tu cari asemenea greutatea după tine, în fiecare zi? Cum? Și o faci fără să te roage nimeni. Iar asta este trist. Lasă grijile deoparte și carpe diem. Da, cred în clișee. Ha.

 10. Aici puteți completa și voi. Chiar sunt curioasă cum faceți pace cu voi înșivă în fiecare zi, mai ales în momentele în care nu merge totul așa cum v-ați propus. Dimpotrivă.
  Opțiunea mea: am vreo două – pisici, pisici, câini, animăluțe (mă calmează cum nu o poate face nimeni) și muzică (ascultat sau, mai bine, dansat). ^_^

V-am salutat! Pace!

 

4 Replies to “10 căi de a face pace cu tine însuți

 1. Eu mi am propus sa fiu mai atenta la propriile emotii, nevoi si asa exclud sau macar minimalizez si ideea de comparatie cu ceilalti

  1. Foarte bine! În toată nebunia asta ce ne înconjoară, momentele pe care ni le dedicăm nouă sunt extrem de importante. Să avem un An Nou plin de introspecții utile, care să ne ducă tot mai aproape de visurile noastre! Te îmbrățișez!

Tu ce zici despre asta?